Els CAPs es reforcen amb 129 nous perfils sanitaris en dos anys a Girona

Els referents de benestar emocional, fisioterapeutes, nutricionistes i higienistes dentals promouen la prevenció de la salut en 26.500 persones

Activitat grupal de cervicàlgia amb la fisioterapeuta del CAP Santa Clara de Girona

Activitat grupal de cervicàlgia amb la fisioterapeuta del CAP Santa Clara de Girona / Departament de Salut

L.T.

Els nous rols de l’atenció primària que aplica el Departament de Salut han beneficiat 26.500 persones a la Regió Sanitària de Girona. Des que es va posar en funcionament aquest nou model ja s’han fet 7.121 activitats grupals i comunitàries orientades a millorar la salut i prevenir malalties. Ara fa dos anys que es va començar a desplegar de forma progressiva el model i això ha implicat la incorporació de 129 professionals a la demarcació en l’àmbit del benestar emocional, la fisioteràpia, la nutrició i la dieta i la higiene dental.

A finals del 2021 la Regió Sanitària de Girona va començar a incorporar els primers higienistes dentals i els fisioterapeutes. Es tractava del primer pas en el desplegament progressiu del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (PEITAPIC) que impulsa el Departament de Salut. Es tracta d’un complement a les funcions dels professionals sanitaris que ja hi havia fins ara en l’atenció primària. Els rols busquen millorar els hàbits de salut i prevenir malalties des d’una vessant comunitària. A més, treballen conjuntament amb altres agents socials.

Més de dos anys després de l’inici d’aquest pla a la regió sanitària ja s’han incorporat 129 professionals de diferents àmbits (40 referents de benestar emocional, 37 fisioterapeutes, 21 nutricionistes-dietistes i 31 higienistes bucodentals).

La majoria d’incorporacions correspon a referents de benestar emocional amb una quarantena

La majoria de les activitats que s’han impulsat en aquest pla estan relacionades amb la salut mental i el benestar emocional, la salut i l’escola, l’alimentació saludable, la salut maternoinfantil i donar suport a malalties cròniques. En total s’han fet més de 7.000 accions que han beneficiat a 26.500 persones i han suposat unes 33.000 hores d’activitat.

El gerent de la regió, Jaume Heredia, ha destacat l’impacte “positiu” que han tingut aquests nous perfils professionals en “l’impuls de la promoció de la salut entre la població des d’una perspectiva comunitària i polèdrica”.

Els referents de benestar emocional es concentren en les necessitats que poden tenir els usuaris en matèria de salut emocional i eviten medicalitzar les problemes vinculats al malestar emocional. Això fa que treballin alternatives no sanitàries i potenciïn les activitats comunitàries.

Per altra banda, els nutricionistes i dietistes treballen els bons hàbits en l’alimentació per tal de reduir els factors de risc en pacients que no porten una dieta adequada. A més, promouen hàbits saludables i posen especial èmfasi en la població més vulnerable.

Per últim, els fisioterapeutes promouen l’autonomia en les persones que pateixen problemes de salut crònics relacionats amb malalties musculoescalètiques a través d’activitats grupals.