El millor bàlsam contra el càncer

Les teràpies complementàries com la meditació i el reiki agafen força per fer front al malestar físic i emocional generat per la malaltia

Maria Àngels González i Eva Prats fent meditació a la seu d'Oncolliga.

Maria Àngels González i Eva Prats fent meditació a la seu d'Oncolliga. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

«Al principi era molt reticent cap a aquest tipus de teràpies menys convencionals però van ser la meva salvació quan no veia cap sortida», relata Eva Prats, una gironina de 47 anys a qui fa gairebé un any li van diagnosticar un limfoma de 21 centímetres a l’abdomen, un tumor de creixement ràpid. 

Mentre estava en el procés que li fessin proves abans d’iniciar el tractament, Prats se sentia molt perduda per tot el patiment que li preocupava la incertesa de futur i de la pròpia malaltia. «En aquest moment em vaig retrobar amb la Maria Àngels, a qui ja coneixia d’anys enrere, i em va obrir el camí cap a les meditacions guiades; això m’ajudava molt a desconnectar i em va ser de gran ajut també durant el tractament».

Prats es va haver de sotmetre a sessions de quimioteràpia molt dures, amb tongades de 24 hores durant cinc dies seguits. «És un tipus de càncer que no es pot operar, per això necessita un tractament tan agressiu, em deixava destrossada, els meus fills no em podien ni abraçar pel dolor que sentia i un cop acabat em van haver de fer sis transfusions de sang; però per sort agraeixo tot el suport de la Maria Àngels, que em va acompanyar amb exercicis que em van relaxar molt».

Maria Àngels González va descobrir la meditació precisament després de patir el primer dels dos càncers de mama que ha tingut. «Veia que m’aportava tants beneficis i tanta pau que vaig seguir practicant-la i inclús vaig decidir formar-me per tal d’ajudar els altres», explica la gironina de 45 anys. 

González imparteix mindfulness amb el seu propi mètode, que ajuda a parar la ment amb moviments de respiracions i visualitzacions sanadores amb colors, sons, mantres i meditacions «per deixar anar allò que ens pesa i així acceptar millor el nostre dia a dia». Per tal de donar a conèixer la seva fórmula ha escrit el llibre 'Descubre la magia que hay en ti' i en destina part dels beneficis a la Fundació Oncolliga, que també el distribueix. Però aquesta no és l’única via a través de la qual col·labora amb la fundació, sinó que l’any passat va impartir una formació de meditació i acaba de començar a fer-ne una altra edició de forma totalment altruista.

Eva Prats també hi va participar com a alumna, just quan havia acabat el tractament. «Quan s’arriba a aquest punt et diuen que ja estàs, que ja pots recuperar la teva vida, però no és fàcil, et venen totes les inseguretats i et sents molt dèbil; ja havia fet meditacions més individualitzades però el fet de compartir-les amb altra gent t’ajuda a tractar les emocions i entre tots trobem la pau». 

Tant González com Prats estan molt agraïdes amb el tracte i l’acompanyament que han rebut per part de l’Institut Català d’Oncologia però lamenten la manca de recursos en psicologia. «Hi ha poques visites al mes i de poca durada, a més d’una llarga llista d’espera en la sanitat pública un cop has superat el tractament», comenten i afegeixen que caldria que es potenciessin més les teràpies complementàries. «Quan li vaig dir a la meva infermera que em plantejava fer meditació em va animar a fer-ho», recorda Prats. 

González matisa que tenen l’aval científic. «Realment són el millor bàlsam davant l’escassetat de recursos en psicologia; un cop superes la malaltia encara hi ha molt de camí per recórrer».

Tant Prats com González són administratives i actualment estan de baixa, tot i que els controls van sortint bé, encara estan molt dèbils. Malgrat el camí que encara els queda per recórrer es mostren optimistes i la meditació les ajuda a trobar-se millor. 

«Ha sigut un camí molt dur, amb moltes pors, emocions i inseguretats, he après a lluitar i també vull agrair al meu entorn més proper que m’ha ajudat a ser valenta i poder gaudir del «meu futur» que ja visc ara, tan esperat des que em van diagnosticar el càncer», conclou Prats.

Més benestar amb el reiki

Originari del Japó, el reiki es basa en la transmissió d’energia a través de les mans sense necessitat de tocar la pell. D’aquesta manera, aporta sensacions d’escalfor, relaxació muscular, millora de la son, disminució de l’angoixa i millora de l’estat d’ànim. L’objectiu és aprendre a gestionar les emocions, les càrregues mentals i les pors. 

Anamaria Buiculescu, responsable del centre Karma Girona, va ser diagnosticada d’un inici de càncer amb només 23 anys i, des de llavors, ha patit diverses malalties, també de caire emocional. Assegura que el descobriment del reiki li va servir per autosuperar-se. «Quan vaig aprendre el mètode d’autogestió em va aportar un estat de calma; em van dir que tenia el do de saber-lo compartir amb els altres i és quan vaig decidir formar-me i obrir el centre; al principi fèiem formacions online perquè va coincidir amb la pandèmia però ara ja estem en ple funcionament». 

Fins a tal punt que el centre oferirà sessions individuals també de forma gratuïta a Oncolliga, per a persones que estiguin vivint un procés oncològic i familiar. L’objectiu és ajudar al benestar físic, mental, emocional i espiritual. 

L’encarregada d’impartir les sessions, que s’iniciaran aquest mes, és Irene Alcaide, gironina amb vocació de servei públic que està molt vinculada a aquesta disciplina, de la qual s’ha format. «M’agrada molt ajudar els altres, aviat em jubilaré i m’hi podré dedicar plenament; es tracta d’un servei que va més enllà de l’altruisme, perquè es fa des de l’ànima i el cor». Considera que el reiki és una teràpia molt beneficiosa per a persones amb càncer, perquè ajuda a canalitzar l’energia i trobar l’equilibri. «Després d’una sessió de quimioteràpia el cos s’altera; amb el reiki es recondueix el llenguatge corporal i ajuda a estabilitzar-lo exterioritzant el dolor cap a fora; és una crossa que ajuda a equilibrar el cos i ajuda a relaxar el sistema nerviós», defineixen Alcaide i Buiculescu.

A més, matisen que en el cas del centre Karma es practica amb una base científica. «Hi ha molt intrusisme en aquest sector i hi ha altres mètodes més populars que poden generar inseguretat, però en aquest cas es porta des de dins i hi donem forma».

Un altre dels beneficis del reiki és que dona vitalitat, ja que a part de sentir-se més descansat, a la vegada ajuda a recuperar l’energia. De forma paral·lela, Buiculescu afegeix que el reiki es pot complementar amb altres metodologies com la hipnosi o la programació neurolingüística (PNL). «Hi ha més aprofitament energètic i el fet de parlar bé ajuda molt als pacients, es tracta d’una teràpia psicocorporal que també ens ha funcionat molt bé en pacients que reben cures pal·liatives, per exemple». 

«No substituïm la medicina»

Tant en el cas de les meditacions guiades com el reiki, les especialistes remarquen que «en cap cas volem substituir la medicina convencional; no són teràpies alternatives, sinó complementàries». De fet, expressen que des de la seva experiència personal, si no hagués sigut pels tractaments mèdics que van rebre, no haurien superat la malaltia.

Subscriu-te per seguir llegint