Insten a les institucions de l’Alt Empordà a entomar el desplegament de les renovables

L’associació Renovem-nos critica que en plena crisi climàtica, les energies renovables només aporten un 2,7% de l’electricitat a la comarca

Recreació del parc eòlic marí al golf de Roses.

Recreació del parc eòlic marí al golf de Roses. / ACN

DdG

L’associació Renovem-nos insta a les institucions de l’Alt Empordà a entomar el desplegament de les energies renovables. En un comunicat, l’entitat -formada per experts, divulgadors i activistes a favor de la transició energètica a Catalunya- assegura que «en plena crisi climàtica, les energies renovables només aporten un 2,7% de l’electricitat a l’Alt Empordà» i assenyala que «cal que els ajuntaments assumeixin també el seu rol en l’emergència climàtica, afavorint i no torpedinant la fi dels combustibles fòssils».

L’associació veu amb «preocupació» el «retard» en el desenvolupament de les energies renovables a Catalunya: «Si bé a nivell estatal s’estan fent els deures a bon ritme, amb el 70% de l’electricitat a la península al 2023 i la caiguda de les emissions de tot el país un 7,5% en un any, a Catalunya estem a la cua de les comunitats autònomes amb només un 14%, xifra que baixa fins al 1,5% en el cas de la demarcació de Girona».

En el cas de l’Alt Empordà, «una comarca privilegiada en capacitat de produir energia renovable» -que l’entitat recorda que «va ser pionera en energia eòlica instal·lant els primers aerogeneradors al Pení de Roses- lamenten que «compta amb un escàs 2,7% (segons dades de 2019) de quota renovable en el seu mix elèctric, bàsicament fotovoltaica». A més, critiquen que «en tota la comarca no hi ha ni un sol aerogenerador en funcionament» i asseguren que «aquesta és una situació que no es pot perllongar en mig d’una emergència climàtica». En aquest sentit, fan una crida a que «l’Alt Empordà ha de contribuir de forma inexcusable, com ho han de fer tots els territoris en la mesura de les seves capacitats, a aturar les seves emissions d’efecte hivernacle i aplicar mesures d’adaptació al canvi climàtic en tots els sectors».

L’entitat assegura que no és només un tema ambiental, sinó econòmic: «Per a mantenir una economia basada en el turisme, la logística i l’exportació de productes agroalimentaris caldrà energia, i l’any 2035 -un cop tancades les tres centrals nuclears catalanes- l’Alt Empordà necessitarà tenir instal·lats l’equivalent a 20 molins al mar o prop de 100 a terra, o bé 1.200 hectàrees de parcs fotovoltaics, o una combinació d’aquestes tres fórmules». Tot això, «sense tenir en compte una quota de solidaritat a nivell català o els pics estacionals del turisme», subratlla l’associació.