El Trueta registra un descens de nadons prematurs de més risc

L’hospital impulsa noves activitats formatives per a professionals i una biblioteca dirigida a les famílies dels nounats que estan ingressats

Una de les formacions a l'hospital Trueta.

Una de les formacions a l'hospital Trueta. / ICS Girona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Tot i que les dades de parts prematurs es mantenen estables en els darrers anys, l’any passat es va produir una davallada en alguns casos concrets a l'hospital Trueta, sobretot en els parts amb menys setmanes de gestació i, com a conseqüència, els de més risc.

Concretament, l’any passat hi va haver 18 parts de menys de 28 setmanes de gestació, un 19% menys que el 2022, quan en van ser 25. Per altra banda, pel que fa a nadons nascuts amb menys de 34 setmanes de gestació, l’any passat n’hi va haver 74, mentre que la xifra del 2022 va ser de 88.

Fonts de l’hospital asseguren que no hi ha cap causa concreta que justifiqui aquesta davallada, de fet si es contempla la xifra total de parts prematurs -es classifiquen així quan es produeixen abans de les 37 setmanes de gestació-, l’any passat se’n van produir 172, mentre que el 2022 en van ser 176. Una xifra amb poca variació i que es manté estabilitzada en els últims anys.

L’any 2023 van néixer al Trueta 49 nadons amb menys de 32 setmanes de gestació, que suposen un 4% del total de naixements (1.235).

Programa per a les famílies

Per tal de potenciar el rol de cuidadors dels familiars de nadons prematurs, la Unitat de Neonatologia impulsa noves activitats formatives per a professionals i una biblioteca dirigida a les famílies dels nounats ingressats. El nou programa d’activitats formatives repassa de forma mensual temàtiques destacades dins l’estratègia assistencial dels nounats prematurs i les seves famílies, des del moment en què es detecta l’embaràs de risc, la possible assistència del nadó prematur a la Unitat de Cures Intensives Neonatals o el seguiment després de l’alta. L’abordatge de cada reunió es fa a partir d’unes activitats proposades, que poden tenir un caire més teòric, pràctic o lúdic. Segons el tipus de temàtica a desenvolupar, també es pot comptar amb la presència d’un especialista extern que potenciï l’activitat. El programa va arrencar el gener amb una trobada dedicada a les cures prenatals, mentre que la de febrer se centrarà en la reanimació avançada.

Altres temàtiques destacades incloses en el programa són la Golden Hour, concepte que fa referència al conjunt de procediments que es realitzen durant els primers 60 minuts de vida del nadó prematur i que són importants a l’hora de prevenir i tractar algunes de les dificultats més freqüents que presenten. També es tractaran els beneficis del contacte pell amb pell, que ajuda les mares i els pares a establir els primers vincles afectius amb el nounat i, d’aquesta manera, promoure el seu desenvolupament neurològic, millora el creixement i afavoreix la lactància materna.

Pel que fa a la creació d’una biblioteca, hi haurà publicacions que els ajudin en les tasques vinculades amb la criança i les cures, tant des d’una part més formativa, com lúdica.

El conjunt d’activitats s’engloben en el programa INFA-Neo que es va impulsar a mitjan 2023. Des del Trueta afirmen que s’ha demostrat que gràcies a aquesta inclusió s’aconsegueix reduir l’estada del nadó a l’hospital, millorar el desenvolupament i augmentar el guany de pes, a banda de reduir l’estrès parental i la depressió postpart.

Subscriu-te per seguir llegint