Tribut i memòria pels que ens han deixat l'últim mes

Mémora celebra avui la cerimònia mensual de record als difunts en el Tanatori de Girona on s’espera un centenar de persones

Imatge d'una de les cerimònies celebrades l'any passat.

Imatge d'una de les cerimònies celebrades l'any passat. / Mémora

David Céspedes

David Céspedes

Dol, coratge, memòria, amor i esperança són algunes de les emocions que ens acompanyen quan ens acomiadem d’un ésser estimat. Conscients de la importància de donar un espai a aquestes emocions i de poder oferir un comiat tranquil i serè als difunts, mensualment Mémora celebra en el Tanatori de Girona una cerimònia laica en record de les persones que ens ha deixat durant el darrer mes.

Avui, 18 de gener, a partir de 2/4 de 7 de la tarda, se celebrarà la primera cerimònia de l’any en record dels difunts. Es tracta d’un acte de suport a les famílies on es té cura de tots els detalls i elements simbòlics. Durant el memorial, obert a tothom, intervé personal de protocol de Mémora i també hi participen tres músics i una soprano.

Una oradora fa de mestre de cerimònies i es crea un ambient emotiu, de record i d’homenatge. Cinc espelmes, cadascuna d’un color diferent, simbolitzen les cinc emocions presents durant el comiat d’un ésser estimat: el dol, el coratge, la memòria, l’amor i l’esperança. Mentre s’explica el simbolisme de cada emoció es van encenent cada espelma amb el seu color corresponent. A continuació, s’anomenen els noms de tots els difunts, un a un, representats en una espelma personalitzada que els familiars s’aixequen per encendre-la i poden endur-se com a record. La llum de l’espelma no és a l’atzar, la família tria l’espelma de l’emoció que desitgi per encendre la del seu familiar.

Quan s'acaba de dir tots els noms, es reparteix una rosa per a cada assistent mentre la soprano canta, i com a punt final, es llegeix el conte "L’illa de les emocions" de Jorge Bucay, un relat que parla sobre els sentiments humans i molt adequat per a aquest tipus d'homenatge i record. 

Més de 6.000 persones han assistit a aquests memorials en el Tanatori de Girona des de que es van iniciar ja fa quasi 7 anys – es van aturar durant la pandèmia – i es van recuperar donada la bona acollida que reben per part de les famílies. Els assistents, prop d’un centenar cada mes, agraeixen el suport rebut, ja que també és una manera de fer un comiat més serè i recordar a la persona que ha marxat amb un entorn emotiu i amb molt de simbolisme. D'aquesta manera Mémora també vol ajudar les famílies a superar la seva pèrdua i honorar la memòria dels difunts.