'Despertar il·lusionat' és el títol del llibre que ha editat l'Agrupació de Comerciants del Centre de Girona que proposa un 'joc' contraposant quadres que han pintat sobre la ciutat diversos artistes amb fotografies actuals dels llocs que han representat. Des de les obres de Rusiñol a les més actuals de Joan Mateu es tracta de poc més d'un segle de quadres amb Girona com a escenari que el fotògraf Pep Iglésias ha reproduït en les seves instantànies. El mateix Iglésias ha explicat que no ha tractat de fer cap 'còpia' dels quadres perquè els artistes solen ser 'molt creatius' i canvien 'les perspectives i les dimensions'. En total, han editat 6.000 exemplars del llibre.

Aquest és el setè títol que els comerciants editen des que van començar amb 'El temps t'acaricia' l'any 2002. La iniciativa pretén promocionar la ciutat, el Barri Vell i els comerços a través dels llibres que publiquen amb motiu de Sant Jordi. El dia de la Diada es podrà trobar a les botigues associades. Junt a les fotografies d'Iglésias hi ha els textos d'Eudald Camps on detalla la interpretació que els artistes han fet sobre cada espai de la ciutat.

Des de les imatges de la Catedral de Girona de Rusiñol, Prudenci Bertrana, Perevalsky, Roca Delpech o Orihuel als carrers i voltes de Torneró, Josep Aguilera, Joan Mateu o Vicente Huedo es tracta d'un repàs als llocs més emblemàtics del centre de la ciutat. Iglésias ha explicat que no es tracta de jugar al joc 'de les set diferències' perquè 'n'hi ha més' sinó de veure com els artistes han abocat el seu punt de vista i la seva interpretació sobre Girona.

En la mateixa línia s'ha expressat l'autor dels texts Eudald Camps qui afirma que, de fet, són 'els punts de vista' de la gent sobre la ciutat els que 'construeixen Girona tal com és'. A més, ha reivindicat el valor 'atrevit' i 'històric' que té voler ensenyar el que veien els artistes a l'hora de fer les seves creacions i quin és el resultat final.

Paral·lelament als llibres han organitzat una exposició a les sales la Carbonera i Cisterna del Museu d'Història de la Ciutat que es podrà veure del 26 de març al 30 d'abril. La inauguració ha comptat amb la presència de representants de l'Ajuntament de Girona, la Cambra de Comerç de Girona i la subdelegació del govern.