"Aquesta és la història d'una noia alegre que un dia rondina perquè veu que els arbres ja no floreixen quan toca i es pregunta per què". Així comença l'últim conte de la periodista i escriptora de Girona Anna Genover, que porta per títol La Jardinera rondinaire. L'obra, que es presentarà el proper 27 de març a la Llibreria 22, va sortir publicada en català a finals del 2008, tot i que la seva versió anglesa, traduïda per Eugènia Genover, va aparèixer primer, el març del mateix any.

L'objectiu del relat, il·lustrat per Montse Alacuart, és explicar als més petits què és el canvi climàtic de què tant parlen els grans. "Val la pena començar a tractar aquests temes amb els nens perquè tinguin temps de reaccionar", explica Genover.

I si el personatge bo del conte és la Jardinera, el dolent no podia ser cap altre que el Canvi Climàtic. "És enorme, fastigós, ple de fum i pols, i pretén destruir la natura d'arreu del món", descriu l'autora. La Jardinera, preocupada per la vegetació, vol trobar-hi una solució. Al bosc s'encreua amb el seu amic l'Esquirol Cofoi que li revela que la culpa és del Canvi Climàtic, un monstre que "es beu el corall i xarrupa la capa d'ozó". Així doncs, tots dos decideixen enfrontar-se al "monstre" més poderós de tots els temps per convèncer-lo que se'n vagi i així salvar la natura i la vida del planeta Terra. La Jardinera i l'Esquirol emprenen un llarg viatge que els portarà per diferents països fins arribar a l'Àrtic, on habita el Canvi Climàtic, que no para de destruir l'atmosfera i de fer mal al planeta. El periple els permetrà conèixer diverses tribus de tot el món (els inuits, els maputxes, etc.), cadascuna de les quals els lliurarà un element per poder frenar el monstre.

La Jardinera rondinaire és un cant al respecte i a la conservació de la natura a través de les aventures que viuen la jove i el seu amic per lluitar contra el canvi climàtic.

Reconeixement a Maathai

La biòloga i activista política i ecologista que va guanyar el premi Nobel de la Pau el 2004, Wangari Maathai, és també una altra de les protagonistes del conte d'Anna Genover. En el seu viatge, la Jardinera i l'Esquirol es troben a Maathai i ella, fent honor als seus coneixements sobre el medi ambient, els dóna unes pistes per lluitar contra el canvi climàtic. "Vaig demanar-li permís per poder utilitzar el seu nom al llibre . Em va contestar molt amablament que sí i em va desitjar molt bona sort", explica Genover.

Després de la publicació de La Jardinera rondinaire, amb Tàndem Edicions, Genover té previst acabar l'últim llibre d'una trilogia d'aventures que se centrarà en els llenyataires d'Oregon.