Coincidint amb la celebració, aquesta nit a Barcelona, de la cerimònia d'entrega dels Premis Gaudí del cinema català, la major part de les sales d'exhibició catalanes no obriran avui en protesta per la Llei del Cinema, aprovada recentment pel Govern i que actualment es troba en fase de tramitació parlamentària. Entre altres aspectes, la nova llei obligarà a equiparar el doblatge o subtitulació de les pel·lícules al 50% en català i en castellà.

L'iniciativa, promoguda des del Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya i que agrupa 74 sales d'exhibició, pretén escenificar d'aquesta manera allò que pot succeir un cop s'hagi aprovat la llei. D'altra banda, la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya, integrada per 27 sales repartides pel territori català, va anunciar dissabte que no s'adhereix a la vaga d'avui, tot i reconèixer que "cal adoptar mesures per pal·liar la crisi que afecta el sector de l'exhibició". Aquesta entitat considera, en un comunicat enviat als mitjans de comunicació, que "en cap cas estem d'acord que l'obligatorietat de doblar les pel·lícules estrangeres també en llengua catalana pugui agreujar el problema".

A dia d'avui, la Xarxa, la formen 27 sales repartides pel territori català i amb la perspectiva d'arribar a 51 sales a Catalunya a final ?d'any. La Xarxa porta una mitjana d'una pel·lícula d'estrena al mes i totes les pel·lícules, siguin les de producció catalana o les estrangeres, principalment europees, són projectades en versió original les primeres i en versió doblada al català les segones.

El Truffaut de Girona, els Lauren de Blanes i els Kyton i Arinco de Palamós són les úniques sales de les comarques gironines que no secunden la vaga i, per tant, oferiran avui la programació de pel·lícules habitual.

Ambient de crispació

Alguns cinemes de la ciutat de Barcelona van aparèixer ahir amb pintades i adhesius que acusen a les sales que s'han adherit a la vaga de "marginar el català". Al cinema Renoir Les Corts, situat al barri de les Corts de Barcelona, uns desconeguts van realitzar pintades en què es pot llegir: "Aquest cine margina el català", i van enganxar diversos adhesius als cartells de les pel·lícules demanant "cine en català".

La pàgina oberta a Facebook en defensa del cinema en català registrava ahir més de 20.000 adhesions. Des d'aquesta xarxa social s'han organitzat actes de protesta davant d'aquelles sales que tanquin les portes avui, suggerint a més que a partir de demà, dia 2 de febrer, la gent no hi vagi a veure pel·lícules.

Entre les accions que es portaran a terme avui contra la vaga, destaca la sessió especial que el cinema L'Esbarjo-Verdi de Cardedeu (Vallès Oriental) ha programat com a mostra de suport al projecte de llei del cinema de Catalunya. Tot i que la sala obre habitualment les seves portes els dijous, divendres i diumenges, ho farà avui de forma excepcional per projectar la pel·lícula Partir, en la qual intervé l'actor català Sergi López.

Els cinemes Verdi i Verdi Park de Barcelona van enviar un correu als seus clients explicant que avui tancaran els dos cinemes per les pressions que han rebut de les distribuïdores i no per protestar contra la Llei del cinema aprovada pel Govern. En el correu, enviat només amb un arxiu adjunt i signat pel responsable de programació Ricardo Almazán, asseguren que "els Verdi no es dediquen a subtitular pel·lícules, ja que això és una tasca que fan les distribuïdores i són elles exclusivament les que decideixen amb quina llengua ho volen fer". De fet, els cinemes Verdi projecten pel·lícules catalanes i estrangeres subtitulades en català i facilitades pels distribuïdors des del 1988.