La comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau a un projecte per restaurar l'església romànica de Pardines (Ripollès) i redreçar la inclinació que pateix el campanar. Aquest campanar és una antiga torre de defensa construïda sobre les bases de l'àbsis que, amb el pas del temps, s'ha anat inclinant fins al punt que l'accés al campanar està prohibit per motius de seguretat.

Com si de la torre de Pisa es tractés, es col·locaran una espècie de tirants a la base del campanar que permetran redreçar-lo i també s'adaptaran les escales de la torre per fer-lo accessible. L'Ajuntament el vol convertir en un mirador de la vall de Ribes. El projecte també inclou la neteja de l'interior del temple.

L'estructura romànica inicial de l'església de Pardines va viure diverses transformacions amb l'execució de les successives obres de la muralla que fortificaren la vila i la construcció, al segle XIV, de la torre de defensa que avui dia és el campanar. El fet que s'aixequés una alta torre sobre els fonaments d'un absis ha fet que el campanar cedeixi i presenti una inclinació d'entre 5 i 10 graus.

L´església de Meranges

La comissió de Patrimoni també ha vist amb bons ulls el projecte d'arranjament de l'església de Meranges (Cerdanya). Aquest també és un temple romànic dels més importants de la comarca, segons ha destacat Sitjar, que ha fet notar que no s'hi havia intervingut mai abans. L'església té un greu problema d'humitats i ja havia arribat a la comissió un projecte per fer introduir algunes modificacions al temple per acabar amb el problema.

Ara bé, segons el director territorial de Cultura, el projecte inicialment presentat «era molt agressiu» amb el temple i proposava uns contraforts de formigó per acabar amb les filtracions, un material mal vist pels especialistes que treballen amb el patrimoni. Per això, la comissió el va suspendre. Ara, després de diverses modificacions, els tècnics de Patrimoni, l´han autoritzat.