La cerimònia de comiat del filòleg Joan Solà, mort a Barcelona a causa d'un càncer, va tenir lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), que van omplir centenars de persones.

Els familiars més propers van dir que se senten "desemparats" per la classe política. En un dels discursos, un nebot del filòleg, també anomenat Joan Solà, va exercir com a portaveu de la família i el va definir com un "home total", igual que Sòcrates, Newton, Einstein, Gaudí i Coromines, va dir, per la seva "claredat" per no perdre mai de vista allò que és important, tot i que no va escatimar un retret.

"Estem tips. Som molts els que ens sentim desolats i desemparats. Els polítics ens han deixat sols, i per això estem aquí i no a la seu del govern de Catalunya", va manifestar amb rotunditat, i va afegir que les llàgrimes de la família són de "tristesa", "ràbia" i "venjança".

Entre els representants polítics hi havia el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.

La cerimònia va comptar amb l'assistència de nombrosos alumnes de Solà, que feia classes a la UB. Un dels seus col·legues del departament de filologia, el professor Sebastià Monet, va destacar, abans de res, les seves "explosions" d'entusiasme: "Ni el reconeixement, ni l'èxit motivaven tant en Joan com l'alegria que li proporcionava el saber", va remarcar.

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, va agrair l'"immens" llegat de Solà al centre d'estudis, al qual es va incorporar el 1999, i va valorar especialment la seva actitud "crítica", per assegurar-se que les propostes normatives de l'acadèmia tinguessin una clara identificació social.

A més, va avançar que pròximament s'editaran les obres completes de Pompeu Fabra, que Solà coordinava.

També van llegir els seus discursos Raimon Martínez, germà de la vídua, que va recordar les vacances d'estiu que havien passat plegats als Pics d'Europa, i el rector de la UB, Dídac Ramírez, que per acomiadar l'acte va escollir un dels "1.050" articles que el filòleg va escriure i en els quals Solà, fidel al seu estil, es preguntava finalment si l'interruptus amb el qual havia titulat el seu text hauria hagut d'escriure'l entre cometes o en cursiva.

La cerimònia va finalitzar amb la sortida del fèretre entre aplaudiments i el cant de l'himne d'Els Segadors. Entre els nombrosos representants de la societat civil hi havia la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president de l'Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, i el director de la Institució dels Lletres Catalanes (ILC), Oriol Izquierdo.