El músic i productor empordanès Carles Ribot té aquests dies en distribució el seu primer disc de llarga durada en català, Vergesdosmiladéu (Brave Coast 2010).

Aquest jove empordanès ha estat definit musicalment com un "fill bastard" de Pau Riba, cantant pel qual professa una sentida admiració, fins al punt que enceta el seu disc amb una versió que resuscita el tema Nit de Nadal, de l'autor del considerat millor disc històric català, Dioptria.

De fet, Pau Riba i la seva forta personalitat rebel i contestatària és un referent en totes les cançons de Vergesdosmiladéu, un treball creatiu que incorpora nombrosos recursos de l'electrònica en forma d'efectes sonors.

"Ens ho hem carregat tot, ja no queda res"... "A la carretera de l'Armentera, un gat mort"... "En nom del progrés, fàbriques d'armes, centrals nuclears". Aquestes són algunes de les lletes del segon tema, Tot és gris, d'un disc que és una obra d'autor, ja que totes les lletres i músiques són obra del propi Carles Ribot, excepte l'esmentada Nit de Nadal, de Riba, i Perduts en la boira, de Mazoni, l'altre músic homenatjat en aquest treball. També hi ha l'adaptació d'un tema de Bloodhound Gang.

En nom del progrés, Engabiats, Sal, Jocs de cartró, Xocolata amb xurros... i un tros de pa, VergesdosmiladéuLes Cotxeres de Sants són altres cançons d'aquest disc, fruit de la nova efervescència musical arrelada a l'Empordà els darrers anys, a partir del moment en què les noves tecnologies han facilitat els processos d'edició de música.

Les percussions van a càrrec de Fidel Cuentos, el piano és de Pau Zabala. Entre els agraïments, Carles Ribot esmenta la seva àvia i també Adrià Puntí, músic amb el qual ha col·laborat.

Melangia i amor

Segons Maria Puig, aquest primer disc de llarga durada de música en català de Carles Ribot és ple de melangia i ple d'amor. Són quinze cançons i una "carta de comiat" que "no aspiren a constituir un disc comercial, tot i estar farcit de petits èxits del poc rock alternatiu".

"Un treball honest i eclèctic, però amb una única essència; fosc i sinistre, amb un alt contingut poètic, crític i de sinceritat lírica, ha deixat escrit Maria Puig.

Carles Ribot té previst presentar el treball en directe en properes actuacions.