No només el personal docent que no és funcionari, sinó també el personal d'administració i serveis que té aquesta mateixa condició sent l'amenaça de la retalla sobre les seves espatlles i està a l'expectativa d'una concreció per part de l'equip de govern, que és qui ha d'aplicar les directrius d'aprimament que emanen del Govern de la Generalitat. Mentrestant són inevitables els càlculs i les especulacions. Entre els membres de la comunitat universitària fa dies que corre un document del qual alguns professors han assegurat que es pot deduir que la reducció de la plantilla de professors associats serà massiva i podria passar dels 710 que té actualment la UdG a uns 262. En cas de complir-se aquestes pessimistes expectatives, un total de 448 professors associats no serien contractats per als propers cursos. Com va explicar la rectora Anna Maria Geli en una entrevista a l'edició d'ahir del Diari de Girona, es tracta en tots els casos de professors que tenen una feina fora de la universitat, les lliçons dels quals són especialment apreciades precisament perquè aporten l'experiència del món professional a les aules. Segons deia la rectora en l'entrevista, encara no es pot saber quants d'aquests docents deixaran de ser contractats.

Crida a la mobilització

D'altra banda, i després d'anys de calma aparent i defensa individualitzada de la pròpia parcel·la, la comunitat universitària torna arran de l'amenaça de retallades a prendre consciència que cal comprometre's en la defensa de la col·lectivitat a la qual es pertany. Així és com ahir es va difondre la carta/manifest que aquí reproduïm íntegrament, firmada per més de cinquanta professors universitaris, molts d'ells amb el càrrec de catedràtics o cap de departament.

La carta vol ser una crida precisament per estendre la presa de consciència al conjunt de la comunitat universitària del perill que la tisorada suposa per al futur, ja que "és la universitat mateixa la que perilla". L'escrit al·ludeix en concret la UdG per advertir que pot experimentar una davallada per tornar a ser un "col·legi universitari", com era en el passat, depenent d'una de les macrouniversitats barcelonines, i perdre la seva condició d'universitat amb sobirania i independència de criteri. Alguns dels professors que firmen van participar en la manifestació d'ahir a la Generalitat.