Una campanya de denúncia contra el curs de postgrau de la UdG "Harmonia de l'Hàbitat" per caure en la "pseudociència", del qual es demana la suspensió, ha deixat estupefactes els responsables universitaris per la massiva resposta que està tenint a la xarxa, amb conseqüències en el dia a dia universitari com el col·lapse dels correus de la rectora, Anna Maria Geli, i del director de la Fundació Universitat de Girona, Joan Saurina, que gestiona el curs. Fonts del rectorat van afirmar ahir que demanaran un "informe científic" sobre el curs i el portaran al Consell de Govern del desembre perquè es pronunciï.

La campanya, iniciada per l'alumne d'Enginyeria Electrònica Alberto Fernando Sierra, ha tingut especial ressò al portal Actuable, on els usuaris poden recollir signatures contra coses que consideren injustes. La iniciativa titulada "Petición de retiro del Posgrado Armonía del Hábitat de la Universitat de Girona" havia rebut ahir un miler de signatures. Cada cop que un usuari, amb un sol clic, subscriu la petició, una carta arriba automàticament al correu de Joan Saurina i al d'Anna Maria Geli. Joan Saurina va reconèixer ahir que tenia el correu "col·lapsat" amb més de 900 correus electrònics per aquest motiu.

Preguntat per aquest diari, Alberto Fernando Sierra, que també fa campanya als seus blocs personals dedicats a la difusió científica, va assegurar que les universitats haurien de ser centres de difusió del pensament il·lustrat i anar més enllà de la "simple aspiració econòmica; haurien de ser centres de coneixement contrastat, de debat il·lustrat, no pas llocs de bruixeria 2.0, llocs que donen suport al pensament màgic, la pseudociència".

Militant del partit Pirates de Catalunya, Alberto Fernando assegura que col·labora regularment amb la Càtedra de Comunicació Científica i Cultura Digital de la UdG, i es defineix com un militant contra la pseudociència que ha participat a programes com Banda Ampla (TV3), i que té a les mans la redacció d'un llibre sobre el tema.

Alberto Fernando és projectista de final de carrera a la UdG en enginyeria electrònica, alhora que fa el projecte a la UPC corresponent a la carrera d'Enginyeria de Telecomunicacions. Ara es troba a Milà començant un projecte que acabarà a Barcelona.

La primera edició del curs "Harmonia de l'Hàbitat" començarà el gener. La matrícula està oberta i ja té 7 persones inscrites. El curs, de 120 hores, costa 1.175 ?. Entre altres matèries, inclou "Tel·lurisme i salut", a càrrec de Mariano Bueno; "Electromagnetisme i estrès ambiental. Materials ferromagnètics", per Carlos Requejo; "Nocions bàsiques d'energètica oriental", per Vicente San Juan Antón; "Cristal·lització sensible. Intenció i pensament", pel docror Gabriel Barbeta; "Radioestèsia. Pràctiques", per Mariano Bueno, o "La flor de la vida i el color", per Yolanda Vila.

El doctor Gabriel Barbeta, que és arquitecte i professor del Departament d'Arquitectura i Enginyeria de la Construcció (EPS) ha defensat la rigorositat científica del curs. Barbeta assegura que el tema ha estat tractat en congressos del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i que més de 50 llibres i articles de publicacions científiques se sumen a la bibliografia del curs i l'avalen.

Barbeta considera la campanya un "atac amb to amenaçador i amb manca de respecte, fins i tot incitador a la violència" i diu que s'està estudiant emprendre accions contra l'impulsor. Segons Barbeta, el curs té l'aprovació del Consell de Govern.