Go Nagai va idear Mazinger Z enmig en un embús: un poderós robot que volés i el tragués d'allà. Va ser el germen d'un personatge mític que ha marcat diverses generacions i el creador del qual afirma ara, 40 anys després, que "pertany ja al món dels somnis dels nens i que no li canviaria ni una coma". Malgrat estar convalescent d'una operació, Nagai ha complert amb els organitzadors del Saló de Còmic de Barcelona, per ser present en aquest certamen, on l'aniversari de Mazinger Z és, sens dubte, un dels esdeveniments d'aquesta edició en la qual la robòtica té un paper destacat.

Envoltat d'un seguici de persones que semblen controlar cadascun dels seus gestos, vestit íntegrament de negre, Nagai va explicar en una entrevista, gairebé xiuxiuejant, que malgrat la poca originalitat de les preguntes que els periodistes li formulen, no es cansa mai de parlar d'aquest robot gegant (de 18 metres d'alçada i 20 tones de pes) d'aliatge indestructible, ni tampoc de Koji Kabuto, el seu pilot, o del malvat Doctor Infern i el seu acòlit, el Baron Ashler.

Mazinger va ser pioner en aquesta combinació, després mil vegades copiada: la d'un robot gegantí dirigit per un home des del seu interior. Aquests robots van seguir influenciant altres sagues com Gundam o Evangelion. Encara que Nagoi és el pare de molts personatges -Devilman, Violence Jack, Getter Robo i d'altres títols de sèries de marcada càrrega eròtica-, amb Mazinger, que va aparèixer el 1972, va saber de seguida, per la reacció dels lectors, que seria una obra potent, encara que va pensar que es limitaria al mercat japonès. No obstant això, la sèrie d'animació es va convertir en un fenomen també a la resta del món (a Espanya va arribar una mica més tard, el 1978).

"Mai no vaig pensar que arribaria a tenir la influència que ha tingut a Europa", indica aquest autor que des d'adolescent somia convertir un robot en protagonista d'un manga.