Girona s'ha convertit en la capital europea de la imatge i les tecnologies 3D a Europa. Aquesta és una aposta de l'Ajuntament, nascuda de l'anterior equip de govern i impulsada concretament per Cristina Alsina, que té la complicitat de la Diputació i de la Generalitat, i sobretot de la UdG i del Parc Científic i Tecnològic. La seu del centre especialitzat "Bloom", eix del clúster de noves tecnologies de la UdG (el Tic Media), va quedar inaugurada ahir a l'edifici Narcís Monturiol, amb una inversió de 1'8 MEUR. El nou centre permet accedir a material de darrera generació en el camp de la imatge, bé sigui amb finalitats creatives i artístiques, bé sigui amb finalitats científiques i de recerca.

L'alcalde, Carles Puigdemont, es va mostrat convençut que aquest projecte, especialment destinat a les noves generacions, està cridat a "tenir un gran èxit" perquè "la creació en 3D té aplicacions en camps inacabables". "No hi ha a Europa un altre centre com aquest", va dir l'alcalde, i va afegir que Girona "no s'inventa cap tradició", com es pot comprovar amb les antigues imatges esteroscòpiques que exhibeix el Museu del Cinema.

Càmeres com les que s'usen a Hollywood per rodar realitat virtual, una cúpula per contemplar projeccions en 360ª, una petita pantalla de projeccions IMAX, són alguns dels ginys tecnológics inagurats ahir. També hi ha sales d'edició d'imatges en 3D, sistemes que permeten passar del 2D al 3D, tot dotat del programari més actual posat a disposició de les empreses que ho sol·licitin, per exemple publicistes que elaboren continguts per a televisió, cine o internet.

El director de "Bloom", Ricard Hebert, va assegurar ahir que el centre té voluntat d'autogestionar-se a partir de l'activitat que generarà. En aquest sentit, va assegurar que ja hi ha contactes a França i Alemanya, i empreses com la poderoda Mediapro s'han interessat per les instal·lacions. Hebert és una de les dues úniques persones en plantilla d'un equipament pensat des de l'austeritat i l'eficàcia.

El "Bloom" va estrenar ahir un curtmetratge promocional en 3D de la ciutat de Girona. "Bloom", que vol impulsar la regió de Girona en el camp de les TIC Media, significa "renèixer" o "florir".

La inauguració va comptar amb l'assistència de la presidenta en funcions de la Generalitat, Joana Ortega, que va destacar la importància de la "col·laboració pública i privada". També hi va participar la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, i Ramon Soler, Diutat d'Hisenda de la Diputació de Girona.

Manel Camós, per la seva part, va assegurar que el pressupost de recerca es doblarà a Europa i assolirà l'1% del PIB en l'horitzó del 2020. Va parlar d'un total de 74.000 € en set anys, i uns 18.000 € aniran destinats a invertir en les petites i mitjanes empreses.