La poeta cubana Carilda Oliver serà la protagonista de la sisena edició del festival independent d'art Pepe Sales de Girona, que es va presentar ahir. La cita, que se celebrarà entre el 23 de gener i l'1 de febrer, abraça totes les arts escèniques i els artistes que hi col·laboren oferiran obres inspirades en l'obra i vida d'Oliver.

El programa inclou a més obres on participen artistes com Pep Cruz, Marcel Tomàs, Sanjosex, Jaume Pla o Pedro Marín i s'ha fet una mostra de curtmetratges inspirats en la vida i obra de l'autora cubana que han realitzat directors com Isaki Lacuesta o Albert Serra.

Una de les organitzadores, Consol Ribas, del restaurant La Penyora, va explicar que Carilda ha donat a Cuba "uns anys dedicats a l'obra literària, social i sexual de les dones". "Els ha donat rebel·lia i els ha donat glamur i escàndol en un país on els escàndols estaven prohibits i això significa fantasia", va afegir.

El també organitzador Lluís Llamas va explicar que aquest és un festival que "no es pot massificar de cap manera", tot i que sí que espera que els artistes que hi participen puguin portar les seves propostes fora de Girona. Aquest festival independent d'art és una realització de l'Associació La Penyora Cultura i compta amb la participació de més d'un centenar de persones entre artistes col·laboradors i organitzadors que treballen de forma voluntària.

El festival dóna a conèixer "fets culturals lliures de condicionaments estipulats per la indústria i el mercat majoritaris", afirmen els organitzadors. Altres artistes del cartell de la nova edició Ariana Puello, Antonio Piedra i Pep Camps.

La inauguració tindrà lloc el 23 de gener al Centre Cultural La Mercè amb un vernissatge i poesia. Aquí serà visitable l'exposició de pintura La sensualitat i la musa o diàleg de la seducció i la instal·lació Un pati de l'Havana. El programa inclou conferències, gastronomia, cinema i música.

El dijous 24 de gener (19h) La Mercè acollirà un cicle de conferències. Carilda Oliver Labra és el títol de la conferència a càrrec d'Antonio Piedra, director de la Fundación Jorge Guillén, escriptor, crític literari, amic personal de Carilda Oliver Labra, biògraf i estudiós de la seva obra.

La independècia de Cuba i el nacionalisme català és la conferència a càrrec de Lluís Costa i Fernandez, doctor en Història i professor de la UdG. Estudiós de l'evolució política, social i cultural de Cuba i la seva influència al Principat: relaciona el nacionalisme cubà del segle XIX amb la consolidació del catalanisme polític.

Lectura de poemes

El divendres 25 (19.30h), el restaurant La Penyora acollirà una sessió de gastronomia i poesia amb L'aportació catalano - cubana al còctel (La cuina dels licors), a càrrec de la periodista Rosa Gil. També una demostració i degustació de còctels tradicionals a Cuba, a càrrec de la prestigiosa coctelera cubana, Sairis Hidalgo, i una sessió de música lounge a càrrec de Dj Tiburón.

També hi haurà una tertúli-debat sobre les aportacions i influència dels catalans en el teixit productiu i agrari de l'illa i la seva repercussió en la gastronomia: les primeres plantacions de cafè i de canya de sucre, les destil·leries industrials o la personalitat en la combinació dels licors.

La mostra de cinema tindrà lloc el dilluns 28 (20h) al cinema Truffaut, mentre que el dimarts 29 (20h) es celebrarà a l'Auditori del Centre La Mercè un espectacle musical en directe que serà la festa de cloenda del Pepe Sales i que inclourà més de 50 artistes que interpretaran temes inspirats en l'obra de la poetessa. Entre altres, hi participaran Praga (rock alternatiu), Josep Bassal (violoncel) i Veronica Morales (poesia), Jordi Pau (poesia) i Quito Pau (música), Jordi Corominas (poesia), Calvari (cançó), Marcel Tomàs i Andrea Zayas: Escuchar para ver (teatre), Nice one, Prince Osito (hip-hop), Doctor Matanzas, Ernesto Jova (hip-hop).