El realitzador català Rafel Duran va obtenir dimarts el Gran Premi del Jurat del premi Focus Forward Filmmaker del Festival de Sundance, que aquests dies es celebra en aquesta localitat dels Estats Units, amb el seu curtemetratge Ciborg Foundation, on explica la història de Neil Harbisson, un jove que va nèixer amb la malaltia de l'acromatòpsia, que afecta la vista i només permet veure en blanc i negre. El documental, de tres minuts, mostra Harbisson utilitzant les noves tecnologies per crear un artilugi que li permet transformar els colors en notes musicals, de manera que el seu cervel pot rebre alguna mena de percepcions equivalents a una descodificació dels colors, cosa que el converteix en el primer home ciborg reconegut legalment, en aquest cas pel Regne Unit, un "Eyeborg".

Rafel Duran, un català amb arrels empordaneses, ha rebut el premi, dotat amb 100.000 dòlars. La pel·lícula mostra com una dolència es pot convertir en una oportunitat per millorar. Cyborg foundation és una realització de Filma-T Produccions.

Tot i la dificultat de participar al festival de Sundance, per l'elevat nivell de qualitat exigit, un segon documental català també ha estat seleccionat. Es tracta de Google i el cervell mundial, una producció de Polar Star Films.

El visionari escriptor H. George Wells va posar la primera pedra amb el seu llibre El cervell mundial, la protagonista del qual era una biblioteca universal on es podia accedir des de qualsevol part del món. Internet i, en aquest cas, Google Books han aportat la resta per aconseguir el relat que narra Google i el cervell mundial, un documental que posa sobre la taula els factors bons i els dolents de l'era digital.