El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), en col·laboració amb l'organització ecologista Oceana, han descobert, a unes 30 milles de la costa murciana, una nova espècie, que és un protozou gegant que imita una esponja carnívora.

La troballa, que publicava ahir la revista científica Zootaxa i en la qual ha col·laborat també el Centre d'Océanologie de Marseille, s'ha produït a la muntanya submarina coneguda com a Seco de Palos, davant la costa de Múrcia.

Segons ha informat l'organització Oceana, la nova espècie és un organisme unicel·lular gegant, d'entre 4 i 5 centímetres d'altura, pertanyent al grup dels foraminífers i que imita la manera de capturar el menjar i l'aparença de les esponges carnívores.

La nova espècie s'ha denominat Spiculosiphon oceana, en honor de l'organització que va recollir les mostres.

Els foraminífers són organismes constituïts per una única cèl·lula, de amb prou feines uns mil·límetres, similars a les amebes, i capaços de formar una petxina o testa, dins la qual es refugien.

Allò més cridaner dels exemplars descoberts és que arriben a tenir 4 centímetres, cosa que els converteix en els més grans coneguts en el Mediterrani.

Per la seva aparença, inicialment es va considerar que no es tractava d'un protozou sinó d'un animal multicel·lular del grup de les esponges.

Manuel Maldonado, científic del Consell Superior d'Investigacions Científiques que va liderar la investigació, explica que "la conformació del peduncle i el cap d'aquest organisme eren molt similars a les de les esponges carnívores que s'han trobat al Mediterrani".

"El més extraordinari -afegeix- és que la petxina estava formada exclusivament per espícules (peces esquelètiques d'esponges mortes) que el protozou havia recollit del fons marí per construir la seva petxina, cementant-les les unes amb les altres mitjançant una "goma d'enganxar proteica" d'aspecte similar a la que utilitzen les esponges (espongina)".

"La muntanya submarina del Seco de Palos està demostrant ser un lloc d'alt interès dins del Mediterrani. Ja era coneguda per la seva importància per a espècies com cetacis, tortugues, tonyines o taurons, però les troballes dels seus fons estan resultant també sorprenents", comenta en un comunicat el director d'Investigació d'Oceana, Ricardo Aguilar.

"Aquesta estranya espècie demostra el poc que sabem de les nostres aigües i el perill real de perdre biodiversitat abans fins i tot que sigui coneguda", afegeix Aguilar.

El foraminífer descobert ha resultat pertànyer a una família poc coneguda d'aquests petits organismes, dels quals només se'n coneixen 11 espècies.

Aquesta és la segona espècie del gènere Spiculosiphon descoberta al món i l'única al Mediterrani.

L'única espècie d'aquest gènere identificada fins ara era Spiculosiphon radiata, descoberta a Noruega fa 40 anys a uns 100 metres de profunditat. Però la seva mida és la meitat de la trobada al Seco de Palos.