Potser estem lluny d'arribar als nivells de Rússia, o inclús de Cuba, pel que fa a l'ensenyament de l'escacs a les escoles. Però en ocasions les cases s'han de començar pel teulat per anar arribant fins als fonaments, i que dues universitats catalanes acordin crear una càtedra d'escacs no pot ser més que una bona notícia i un avançament del que segons bastants estudiosos s'hauria de dur a terme en tota l'etapa educativa. Potser s'hi arribarà. De moment, que la Universitat de Girona sigui una de les que tindran aquesta càtedra ja és un bon inici. O una bona obertura, que és imprescindible per a acabar guanyant la partida.

La Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Girona (UdG) posaran en marxa una càtedra en escacs, educació i desenvolupament cognitiu, segons es va donar a conèixer ahir durant el Consell de govern de la universitat lleidatana. La nova càtedra universitat-empresa, que estarà dirigida per Josep Callis (UdG) i Àngel Blanc (UdL), pretén posar de relleu la utilitat del joc dels escacs no només en l'àmbit lúdic, sinó també en el de l'educació i la salut. Actualment, 23 escoles de les comarques de Lleida ja participen en un programa de formació per a mestres en la tècnica i les estratègies del joc dels escacs i la seva aplicació didàctica.

Introduir-lo a les escoles

A més de promoure la recerca en aquest tema, la càtedra vol facilitar la introducció dels escacs en les escoles a partir fonamentalment de dues vies. Una, l'assessorament als centres educatius i l'administració sobre aprenentatges en didàctiques actives, lúdiques i manipulatives a l'educació infantil, primària i secundària, centrades en l'ús dels jocs en l'ensenyament-aprenentatge. I l'altra, la formació de mestres en didàctica i desplegament curricular dels escacs.

La càtedra compta amb el suport de la Federació Catalana d'Escacs i del Departament d'Ensenyament.

De la importància que poden tenir els escacs en l'educació en parla per si sol que el juliol passat el Parlament Europeu va aprovar una declaració demanant "als Estats membres que donin suport a la introducció del programa "Escacs en l'Escola", ja que aquest esport "pot millorar la seva concentració, paciència i persistència i pot ajudar-lo a desenvolupar el sentit de la creativitat, la intuïció, la memòria i les competències, tant analítiques com de presa de decisions". "Els escacs ensenyen així mateix valors com ara la determinació, la motivació i l'esportivitat", afegia.