Per la seva qualitat interpretativa del fiscorn, el trombó i el violí, alhora per la seva personalitat humana, ens ha semblat adient fer una breu semblança de Josep Riumalló, que serà homenatjat, aquest cap de setmana a Tossa de Mar.

Una anècdota personal. Érem al bar de can Roure, del carrer Figuerola de Girona, parlava amb uns amics de temes musicals i de sardanes, quan tot d'una se m'acostà un jove que hi havia allà i em diu: Vostè ha dit coses que estant molt bé, quedí estranyat, l'hi agraí el comentari i òbviament li demaní qui era, ell em comentà que era músic que tocava a la Maravella i que l'any vinent aniria a La Principal de la Bisbal. Des d'aleshores hem mantingut una ferma amistat. Naturalment era en Riumalló.

Josep Riumalló Salagran, nasqué a Arbúcies, el 23 de maig de 1941, en el si d'una família que ja comptava amb diversos músics, destacant el seu oncle, Francesc Riumalló Caralt, notable compositor i el seu primer mestre. El seu primer treball no fou de músic si no als tallers de carrosseries de la localitat.

La seva primera cobla fou la Catalunya de Bordils, integrada per noms com el del seu germà, Salvador, mort prematurament, Josep Cassú, Jaume Cristau, Lluís Subiranas, Pere Cortada, Lluís Buscarons... eren els anys 50.

L'any 1961 s'incorporà a les files de l'orquestra Francesc Mas de Vidreres, feien ball a la sala de festes "El Relicario" de Lloret de Mar. Estigué un temps a la Girona, uns anys als Montgrins per passar a la Maravella i el mes de febrer de 1975 s'incorporà a La Principal de la Bisbal.

Començà a tocar amb un fiscorn de la marca Montserrat, que el seu pare li comprà a en Juanito Recasens, li costà 500 pessetes, i a partir de l'any 1960 Emprà un "Rampone".

Interpretava la seva música amb gran nitidesa i facilitat.

El seu company i amic, Josep Cassú li dedicà la sardana, L'avi Pep, l'any 2000.

Deixà la Principal el 2003, i encara ara, se'l troba fen algun "bolo". No té un no per a ningú.