El Museu Jueu de Berlín obre avui al públic una exposició dedicada a la circumcisió ritual en el judaisme i en l'islam ia la confrontació del món cristià amb aquesta pràctica. La idea de l'exposició va sorgir davant el debat que es va donar el 2012 a Alemanya, quan un tribunal de Colònia (oest del país) va decretar que la circumcisió constituïa un delicte de lesions personals. "Van ser moments en què la llibertat religiosa va estar en perill a Alemanya", va dir ahir la directora de programació del museu, Cilly Kugelmann, durant lapresentació de la mostra.

El debat de 2012 va derivar, però, en l'aprovació d'una llei que va garantir que la circumcisió ritual pogués seguir practicant-se a Alemanya. En alguns moments, segons Kugelmann, aquella discussió va adquirir tons "islamòfobs i antisemites". "He llegit que Greenpeace ha denunciat que hi ha marques de roba per a nens en la roba de la qual hi ha substàncies verinoses. Tanmateix, no veig que els mateixos que defensaven el 2012 la integritat dels menors contra la circumcisió la defensi ara amb la mateixa passió contra aquestes marques de roba", va dir Kugelmann.

L'exposició s'obre amb un grup d'estàtues que representen figures masculines nues de les quals només una -una estàtua de l'època helenística- representa un model no circumcidat. S'il·lustra així que el costum de la circumcisió no pertany únicament al món islàmic i al jueu. Una de les estàtues, per exemple, representa un aborigen australià, on la circumcisió forma part d'un ritual d'iniciació.

En el judaisme, la circumcisió es realitza normalment en els primers vuit dies de vida del nen; una tradició rabínica interpreta el ritu com un pas que dóna l'home per perfeccionar la creació divina.