La Col·lecció Univers de Verdaguer Edicions s'aproxima a l'obra de Jacint Verdaguer amb aproximacions de diversos poetes, escriptors i intel·lectuals catalans contemporanis.

Els volums presentats ahir en roda de premsa són Dimonis, un volum d'Enric Casasses que recull i interpreta les llibretes escrites per Verdaguer sobre la Casa d'Oració del 1890 al 1892; i Pàtries, una recopilació de 36 poemes feta per Ricard Torrents de caràcter patriòtic escrits per Verdaguer. El disseny de la coberta de la col·lecció és obra de Perejaume.

La directora de Verdaguer Edicions, Carme Torrent, va afirmar que la col·lecció està pensada per "oferir noves mirades que interpel·lin el lector d'avui".

Per Enric Cassases, Dimonis és un llibre de fragments a mig embastar, "una crítica contra el poder, en especial l'eclesiàstic, dura, irrebatible i despietada".

Segons Cassases, Verdaguer es limita a apuntar o transcriure les coses que li diuen els dimonis. No és que Verdaguer faci una "baixada als inferns", són els diables que pugen fins a l'esperit de Verdaguer per omplir-lo de soroll i veritat, afirma.

Pàtries és una lectura actualitzada dels 36 poemes de caràcter patriòtic de Verdaguer, els quals estan introduïts per Ricard Torrents. El llibre planteja una lectura política del poeta.