Finlàndia, país que gaudeix d'un important reconeixement internacional pels bons resultats del seu sistema educatiu, ha introduït una aposta per la mecanografia en detriment de l'escriptura a mà. Amb aquesta mesura, el país nòrdic vol adaptar els sistema educatiu a uns temps en els quals pot ser més útil saber escriure amb agilitat en un teclat d'ordinador, telèfon intel·ligent o tableta que sobre un paper amb un bolígraf. D'aquesta manera, els estudiants finlandesos no hauran de superar l'assignatura de cal·ligrafia, que serà substituïda per la de mecanografia, segons recull la BBC.

A partir del curs 2016-2017, segons apuntava ahir la premsa local, l'ensenyament de l'escriptura a mà no formarà part del programa educatiu obligatori. En lloc d'això, les escoles ensenyaran mecanografia i l'enviament de missatges des de dispositius mòbils, incloent tècniques per aprendre a utilitzar els formats digitals més habituals en el món actual.

Susanna Huhta, vicepresidenta finlandesa de l'Associació de Professors de l'Idioma Nadiu, ha matisat, segons recollia ahir la premsa local, que es potenciaran les manualitats i el dibuix, ja que l'escriptura a mà ajuda al desenvolupament cognitiu i motor dels nens. La mesura però ha provocat una divisió d'opinions, atès que alguns experts en pedagogia consideren que l'escriptura tradicional a mà és essencial en el creixement i la formació dels infants.

Fomentar l'escriptura tàctil

Actualment, en països com els Estats Units per exemple, s'indica que la presència d'ordinadors i portàtils en l'entorn familiar afavoreix que els joves aprenguin mecanografia, però, no obstant això, els experts creuen que el que fan és aprendre a localitzar la tecla i prémer amb rapidesa, sense saber identificar quina és la correcta escriptura en teclats de qualsevol tipus. Finlàndia fa un pas més enllà per fomentar entre els seus joves l'escriptira tàctil, una disciplina que fins fa poc s'ensenyava en la formació empresarial.