Molière ha passat a la història com un dels reis de la comèdia. Dels espectacles que va crear al segle XVII, actualment es representen bàsicament els de text. Però Molière, en la seva obsessió per innovar i entretenir el públic, també va treballar el gènere de la comèdia ballet.

En aquest gènere, els actors no només fan comèdia sinó que també ballen al so de la música.

Ara, el festival Temporada Alta estrena Molière la balla, una proposta que recupera aquesta faceta més desconeguda de Molière. L'obra -dirigida per Ferran Utzet i interpretada per Ludovica Mosca i Jordi Coromina- conserva intactes els elements de la comèdia.

A l'espectacle Molière la balla es repassen dalt l'escenari alguns dels fragments de les obres més populars del dramaturg, com L'amor metge, El burgès gentilhomeEl malalt imaginari.

L'actor Jordi Coromina és l'encarregat de posar-se a la pell de Molière i va entrant i sortint dels diferents papers, amb l'objectiu principal de desencadenar la hilaritat.

Tanmateix, els impulsors del projecte reconeixen que també té un component pedagògic perquè mostra una faceta no tant coneguda del clàssic francès.

Quan Molière va entrar a treballar a la cort del rei Lluís XIV al Palau de Versalles va fer múltiples espectacles. L'escriptor no només es basava en el text, sinó que va començar a introduir elements musicals i també danses que, inicialment, servien per introduir l'obra però que es van acabar convertint en un element imprescindible de l'espectacle.

"La música i el ball convertien els espectacles en obres totals, en espectacles quasi musicals", va explicar el director de l'obra, Ferran Utzet, que considera que Molière va ser el primer en crear musicals.

També es considera l'autor francès el creador de les comèdies ballet, unes danses que van ser precursores del ballet clàssic.

L'espectacle Molière la balla combina aquests elements i l'espectador tant pot escoltar fragments de les obres més conegudes de l'autor com traslladar-se a l'època barroca a través de la música d'un clavicèmbal, una viola de gamba i un violí que sonaran en directe.

L'altre element, la dansa, ve de la mà de la ballarina especialista en danses barroques Ludovica Mosca, que també s'atreveix amb la interpretació. Així mateix, l'actor Jordi Coromina també ha après alguns passos i també s'endinsa en el món de la dansa. "Ha estat molt divertit", reconeix.

L'obra vol recuperar l'esperit de Molière com a actor, creador, empresari, autor, "un home de teatre que va morir a l'escenari", destaca el dramaturg de l'obra, Jaume Boix.

Molière la balla, espectacle de nova creació, es podrà veure divendres 5 de desembre a la Sala La Planeta de Girona.