Un ambiciós film documental sobre un dels derelictes més grans del patrimoni subaquàtic català, el navili El Triunfante, enfonsat a la badia de Roses l'any 1795, s'estrenarà avui (20h) al cinema Truffaut de Girona.

La pel·lícula El Triunfante, que pren per títol el nom del vaixell, és una realització del productor i director Martín González Damonte, i narra al llarg de 50 minuts la història d'aquest vaixell de guerra.

Els fets s'ambienten en el context històric de la construcció de la nau a càrrec del savi alacantí Jorge Juan i Santacilia, figura clau de les innovacions científiques i tècniques en l'àmbit marítim del segle XVIII que va contribuir a l'evolució de la navegació.

Les causes del naufragi són un altre dels objectius del film, que reconstrueix el descobriment de les restes cap a la dècada de 1970, denuncia les grans espoliacions que va patir l'embarcació i, finalment, relata com, a partir de 2008, el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va iniciar els treballs d'excavació i el procés de recuperació, un procés que va tenir lloc a les instal·lacions de la seu gironina del CASC.

L'estudi, la preservació de les restes i la difusió del patrimoni arqueològic subaquàtic és un altres dels aspectes d'un documental que ha rebut el suport de l'Ajuntament de Roses, la Diputació de Girona i que ha comptat amb la participació del CASC. El Triunfante s'estrenarà a Barcelona (Cinemes Girona, 20 hores) el divendres dia 6 i els dijous 12 i 19 de març.

El Triunfante és el primer d'una sèrie de films sobre els diversos jaciments arqueològics que gestiona el CASC. L'arqueòleg Gustau Vivar, director del CASC, remarca la importància del projecte: "L'estudi d'El Triunfante ha permès analitzar per primera vegada les tècniques de construcció naval introduïdes per un dels dissenyadors de vaixells més destacats i revolucionaris del segle XVIII, el matemàtic, enginyer i navegant Jorge Juan i Santacília".

Xavier Nieto, exdirector del Museo Nacional de Arqueología Subacuática (ARQUA), fundador i ?exdirector del CASC, l'ha considerat un dels màxims exponents en matèria d'arqueologia subaquàtica, apunta: "És un vaixell excepcional que marca una fita en la tecnologia de construcció naval. Inicia una nova època de construcció de vaixells i és una mostra arqueològica de com va evolucionar l'arquitectura naval espanyola del segle XVIII".

"Per a nosaltres, formar part d'aquest apassionant projecte és un honor i sens dubte ha implicat una gran responsabilitat", assegura González Damonte. "De la mà de l'equip del CASC, dels seus arqueòlegs i dels seus historiadors, hem après a valorar la dificultat i també la importància de la seva feina. Crec que, avui dia, podem dir que som més conscients de la necessitat de protegir les restes arqueològiques, perquè recuperem la història".

Director de "Dalí a la carta"

El realitzador i director de fotografia Martín González Damonte, que des del 2008 col·labora amb el CASC, ha estat realitzador de la sèrie documental Dalí a la Carta (finalista a Cannes 2004), realitzador i coguionista del documental Adéu Liberty (2007). Com a director de fotografia, destaquen els llargmetratges Passi el que Passi (2010), Dos a la Carta (2014), i el documental Beyond 360º (2011).