Art, música, teatre i espectacle van omplir, aquest cap de setmana, els diversos racons de la ciutat de Girona, amb la celebració de l'Inund'ART, que enguany va arribar a la seva desena edició. El festival, que comptava amb un pressupost modest de 41.000 euros, va doblar per a l'ocasió el nombre d'espais expositius respecte a l'any anterior i hi van participar més de 150 artistes, el 70% d'ells procedents de les comarques gironines. Per això, el festival Inund'ART és cada vegada més reconegut com la mostra de referència de l'art emergent i un exemple més de la reivindicació del talent gironí.

Segons la seva directora, Raquel Morón, la mostra atreu visitants d'arreu de França, de les comarques gironines i de l'Estat. "Estem molt contents, aquesta edició ha estat un èxit rotund i total. Hem recollit els granets de sorra que cada any hem anat posant", va resumir Morón. Segons la directora, enguany no només es van poder veure més obres sinó que també es va incrementar la qualitat de les peces exposades o interpretades. "Una de les coses més boniques de la mostra és que és molt diversa, que té una mirada per a tots els públics -des dels amants de les arts visuals fins a les arts musicals o escèniques- i també per a totes les edats", va destacar la directora.

En total, Morón va avançar ahir que esperaven rondar els 10.000 assistents. Tot i això, la directora va remarcar que és "molt difícil" calcular el nombre de persones que visiten els espais, ja que totes les activitats són gratuïtes i gran part d'elles es troben al bell mig dels carrers de Girona. "A la Casa de Cultura, en tres dies hem rebut el mateix nombre de públic que visita les exposicions que es fan aquí durant tot l'any", va comentar. En concret, la Casa de Cultura de la ciutat és un dels punts neuràlgics del festival on es pot veure una exposició d'arts visuals multidisciplinària.

Nou repte econòmic

Segons la directora, l'espectacle de dansa flamenca i músic clàssica Estrambótico de Gero Domínguez & Compañía va ser un dels actes amb més afluència de públic seguit de l'espectacle teatral del grup Kamchàtka com també les obres exposades al bell mig de la Rambla. "Vull remarcar el talent de Girona, som uns privilegiats. Vivim en un lloc on no es paren de fer festivals i estem rodejats d'artistes", va assegurar Raquel Morón.

Per tots aquests motius, de cara als propers anys el festival s'ha marcat un repte clar: donar el màxim suport als artistes emergents perquè l'art contemporani i innovador sigui cada cop més professional i es valori més, no només per la seva qualitat sinó pel que fa a l'àmbit econòmic. "Tenim la idea que els artistes actuen gratis, mai pensem o veiem el que hi ha al darrere, la formació i les hores de dedicació que cada un dels creadors hi ha posat", va assenyalar Morón. "Hem de pagar millor als nostres artistes i valorar-los més econòmicament", va afegir.

Premi especial Art Jove

D'altra banda, ahir també es va donar a conèixer la guanyadora del premi especial Art Jove que ofereix el festival conjuntament amb la Coordinació Territorial de Joventut de Girona a joves creadors d'entre 18 i 29 anys. La premiada va ser l'artista Anna Fando, l'obra de la qual es va poder veure aquests dies a la Rambla de la ciutat. Fando rebrà assessorament tècnic en la promoció i difusió de la seva obra i podrà exposar els seus treballs al Museu de la Mediterrània, a la Sala d'Art Jove de Barcelona i a Perpinyà.

Per la seva banda, els visitants que ahir recorrien la ciutat amb el mapa d'Inund'ART a la mà assenyalaven que es tracta d'un festival "fenomenal" que permet copsar i conèixer els nous artistes i inspirar-se. "Moltes vegades és molt complicat mostrar el que fas i tenir una mostra així que agrupi la gent, amb un programa extens és una bona manera de canalitzar les idees i descobrir nous camps que d'altra manera no coneixeríem", resumia un dels visitants.