El rector de la UdG, Sergi Bonet, va anunciar ahir que a partir de l'1 de gener de 2016 "tots els becaris predoctorals actuals, convocats per la UdG, cobraran 1.325 euros mensuals durant els seus tres anys de contracte", perquè així puguin tenir millors condicions per desenvolupar la seva tesi.

Aquesta millora salarial s'emmarca en les polítiques de foment de la recerca que està impulsant el rectorat, i suposarà un increment del 21% del sou 58 afectats.

Segon Bonet, la UdG destinarà 210.000 euros a aquesta "actuació política", va dir el rector en l'acte d'inauguració de curs, celebrat l'Aula Magna Modest Prats.

A la UdG hi ha 800 investigadors en formació que estan fent el doctorat. D'aquests 146 estan becats per l'Estat, la Generalitat o la mateixa universitat (en són 58). Es donava el cas que els doctorants becats per la UdG percebien ajudes menors que la resta, un fet que a partir del gener es redreçarà.

Sílvia Osuna rep l'Starting Grant

D'altra banda, en el mateix acte, Bonet va informar que la jove investigadora Sílvia Osuna, de L'Institut de Química Computacional de la UdG, és beneficiària d'una ajuda de recerca Starting Grant d'1'4 milions d'euros.

Bonet, que tenia assegut a la mateixa taula presidencial el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, no va estalviar crítiques a un sistema que exigeix als professors acreditar recerca per poder aconseguir una plaça o progressar dins la universitat, però no se'ls faciliten recursos per fer compatible aquesta investigació amb el dia a dia de fer classe i, per tant, "la qualitat docent corre el risc de ressentir-se'n".

El rector va repassar algunes de les accions dutes a terme per la UdG aquest curs, com ara la contractació de 10 professors lectors i la promoció ce 21 professors que eren lectors i ara seran agregats interins.

En aquesta línia, Bonet va recordar que la UdG destinarà durant tres anys 5 milions en ajudes a tots els grups de recerca que presentin un projecte.

Antoni Castellà va dir que cal aprofitar el moment de construcció d'un nou Estat per fer-lo "ric, culte, equitatiu i democràtic".

L'acte inaugural va tenir menys assistència que altres anys. Val a dir que aquest era el dia preferit pels col·lectius que volien expressar protestes i que, des que Bonet va obrir l'acte a la participació dels estudiants, treballadors i personal investigador, la situació les aigües a la UdG s'han calmat. Convida a pronunciar la lliçó inaugural un professor de la casa -en aquest cas Xavier Antich- no suscita la mateixa resposta que l'any d'Anna Birulés, quan era flamant ministra del govern d'Aznar, o el de la commemoració dels 20 anys de la UdG, amb el president Artur Mas, que va acabar amb una càrrega policial dins el campus.

Laia Vicens, en representació dels estudiants, es va afegir ahir en el seu discurs a reivindicar la importància de la recerca, i va lamentar la manca d'inversions estatals en recerca.

Ingrid Aznar, del col·lectiu PAS, va reivindicar el paper indispensable dels treballadors de la universitat perquè l'engranatge funcioni.

Anna Planas, del personal docent investigador (PDI), va denunciar la "rescissió de contractes" que ha comportat la reducció de la inversió en R+D. "Esperem que es revisi la situació", va dir la representant dels docents en precari.