El rector de la UdG, Sergi Bonet, considera que la matrícula dels estudis universitaris hauria de ser "gratuïta", segons va afirmar ahir durant una aplaudida intervenció a l'acte de suport als 12 encausats de la UdG, convocat pel Grup Antirepressiu de Girona a la Facultat d'Educació.

Bonet va apostar per una política universitària manifestament contrària a la impulsada pels governs espanyol i el català que, els darrers anys, han retallat les aportacions públiques a la universitat.

El rector va defensar una universitat pública i va anunciar que sotmetrà a debat el model universitari en el claustre del 18 de febrer, amb l'objectiu d'elaborar un document per elevar-lo tant al Govern de la Generalitat com a la resta d'universitats catalanes, per tal que s'hi adhereixin.

Bonet troba "injust" el sistema de beques, perquè és més exigent i per tant discrimina els estudiants econòmicament més febles.

També demanarà la "supressió" de la tassa de reposició de personal docent, que de fet ha frenat la regeneració del professorat, perquè la reposició és practicament inexistent, i a més a més defensarà que en la promoció del personal académic es tingui en compte l'experiència docent, a més de la recerca.

El rector de la UdG, que porta dos anys en el càrrec i aquests dies ha arribat a l'ecuador del seu mandat, va defensar una universitat feta de persones "compromeses, crítiques i lliures", i va anunciar la seva participació a la manifestació que el proper dia 16 arrencarà a la plaça Sant Domènec, davant del rectorat, coincidint amb el quart aniversari de la càrrega policial dins el campus universitari en l'acte de celebració del vintè aniversari de la UdG, i en solidaritat amb les 12 persones encausades de resultes d'aquells fets del 2011.

Bonet va finalitzar la seva intervenció aplaudint emocionat els assitents a l'acte, un centenar de persones que van respondre de la mateixa manera, entre les quals hi havia el diputat de la CUP Benet Salellas, advocat defensor dels encausats.

La presència compromesa de Sergi Bonet a l'acte en suport als encausats va rebre els elogis dels assistents, per l'excepcionalitat del fet que mandatari com el rector se solidaritzi amb una causa que enfronta estudiants i treballadors de la UdG amb els Mossos d'Esquadra i el Departament d'Interior.

Bonet va demanar ahir el "sobresseïment del cas" o bé l'"absolució dels encausats".

Precisament, el rector va compartir la taula de ponents amb un dels encausats, l'estudiant Miquel Toll, que va recordar els fets del 2011 amb les següent paraules: "Geli [aleshores rectora de la UdG] va tenir la genial idea de convidar a la celebració dels 20 anys el botxí de la universitat pública d'aleshores, Artur Mas". "Per això estàvem protestant aquells dies".

Toll va lamentar els "maltractaments" rebuts de part dels Mossos d'Esquadra, i va denunciar que la segona fase d'imputacions la van patir els que havien denunciat maltractaments, i la tercera fase es va dur a terme a partir de "fitxes il·legals" que "no compleixen la llei de protecció de dades i inclouen informació com les adscripcions ideològiques".

Aquests dies s'està enllestint la instrucció del judici contra els 12 encausats que té a la part acusadora el Departament d'Interior.

A l'acte d'ahir també hi van participar el professor emèrit de la UdG Salomó Marquès i el professor del Departament de Pedagogia de la UdG Òscar Prieta, que va aportar dades sobre la desinversió pública en universitats.