El Museu d'Història dels Jueus de Girona acollirà avui (18 h) la inauguració de l'exposició I continuo veient les seves cares. Fotografies dels jueus polonesos, que es podrà visitar en aquest espai fins al 22 de maig.

Aquesta exposició tracta d'explicar com les fotografies capturen identitats que haurien quedat oblidades per sempre, i com moltes persones anònimes retroben el seu lloc en la història a través dels seus rostres i mirades penetrants, tristes o esperançades.

El filòsof francès Jacques Derrida afirmava que el nom és l'única possibilitat que té la memòria: el nom que identifica. Sovint els horrors de la història comporten la pèrdua del nom i, amb ella, la pèrdua de la identitat i també la pèrdua de la memòria futura, aquella que dignifica la condició humana.

En alguns casos però, el nom, que correspon a un rostre, acaba perdurant precisament a través de la imatge d'aquell rostre. La fotografia fa present la persona.

A causa de l'ocupació de Polònia per l'exèrcit alemany i com a conseqüència de la terrible persecució i horror a què va ser sotmesa la població jueva polonesa, es va produir un enorme exili.

Moltes persones van buscar refugi en altres punts del món, altres van ser deportats i exterminats, i la seva història de vida corria el perill de ser oblidada per sempre.

Una de les maneres de recuperar les històries que havien transcorregut al seu país és a través de les fotografies que s'han pogut recollir, gràcies a les aportacions vingudes d'arreu del món: descendents, familiars, amics, supervivents, gent de tota mena que va respondre a la crida de l'organització jueva polonesa Shalom, i de la seva promotora, Golda Tencer, cedint imatges que ara són testimoni de vides jueves estroncades per l'extermini nazi.

La Fundació Shalom va concebre i projectar aquesta mostra, que ha estat produïda i dissenyada per l'empresa catalana IdeaGestióCultural, i promoguda pel Consolat General de la República de Polònia a Barcelona.

La inauguració comptarà amb una representació del Consolat General de la República de Polònia a Barcelona. Aquesta inauguració és un dels actes previstos pel Patronat Call de Girona en el marc del Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust, que tindrà la seva cerimònia oficial i institucional al Saló de Plens de l'Ajuntament de Girona, avui mateix, a les 7 del vespre.