La fundació de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir) ha celebrat aquesta setmana quinze anys dedicats al diàleg entre religions de Catalunya.

Audir, una organització catalana pluriconfessional, explica que la seva tasca durant aquests anys s'ha basat en «la defensa de la llibertat religiosa i l'afavoriment del diàleg i cultura de pau entre les diferents confessions». El seu director, el teòleg Francesc Torradeflot, assenyala que «el fet religiós és un patrimoni de tots que cal preservar i del qual hem aconseguit informar, formar, prevenir i transformar estereotips i prejudicis».

D'altra banda, la fundació també edita calendaris interreligiosos, compta amb la revista Diagonal -dedicada a la diversitat religiosa-, difon materials en àmbits com la salut i el funeral i impulsa mapes sobre els llocs de culte i diversitat a diverses ciutats catalanes.

Un dels projectes de la fundació que més ha destacat ha estat la formació d'una coral interreligiosa, a més de la posada en marxa d'una xarxa que coordina grups de diàleg d'àmbit local als territoris de parla catalana.

Parlament de les Religions

Les primeres iniciatives les van posar en marxa diferents grups de diàleg, que s'han forjat en projectes com la coorganització del Parlament de les Religions del Món de 2004, que va comptar amb la participació de 8.000 persones de tot el món «per defensar la pau i cooperació entre les diferents tradicions», i de les seves rèpliques a diverses ciutats en sis ocasions més. La darrera, precisament, va tenir lloc a Girona el passat mes d'octubre, amb la celebració d'un Parlament de les Religions que va comptar amb xerrades, música, dansa, art, fotografia i gastronomia a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.