La 36a edició del Festival de Música de Torroella de Montgrí explorarà a través de catorze concerts els efectes que provoca la música en l'ésser humà, des del segle XIV, amb el Llibre Vermell de Montserrat, fins a l'actualitat.

La directora general i artística de l'esdeveniment, Montse Faura, va explicar ahir en roda de premsa que Torroella tornarà a acollir entre el 30 de juliol i el 19 d'agost diferents propostes musicals a càrrec de consolidades figures com Jordi Savall i Joaquín Achúcarro, però també donarà pas a veus emergents com la del samoà Pene Pati i la mezzosoprano nord-americana J'Nai Bridges.

Precisament, Pene Pati i J'Nai Bridges oferiran el concert inaugural a l'Auditori Espai Ter, vaixell insígnia del festival, amb un programa amb àries i duos d'òpera italiana i francesa, acompanyats al piano per l'australiana Sharolyn Kimmorley, que debuta a Torroella.

De la programació també destaca el concert que oferirà el grup Il Giardino Armonico, dirigit per Giovanni Antonini, el dia 15 d'agost, amb un passeig per la música instrumental europea dels segles XVI i XVII.

El segon dels concerts programats, el dia 31 de juliol, compta amb dos nom propis, la violinista Victòria Mullova i la pianista Katia Labèque, velles conegudes del públic del festival, però que ara es presenten juntes amb un programa que inclou obres de Mozart, Schumann, Toru Takemitsu, Arvo Pärt i Ravel.

L'església de Sant Genís serà la seu del concert de l'Ensemble Micrologus, que abordarà el Llibre vermell de Montserrat, un testimoni excepcional de la polifonia catalana del segle XIV, mentre que l'orquestra Acadèmia 1750, dirigida per Massimo Spadano, protagonitzarà el dia 4 d'agost una audició centrada en Haydn i Mozart, amb el violinista Giuliano Carmignola.

La Cappella Neapolitana, dirigida per Antonio Florio i amb la soprano Valentina Varriale, abordarà la Salve Regina, la més coneguda de les antífones dedicades a la verge Maria, el dia 7 d'agost, i l'endemà qui protagonitzarà l'audició serà el pianista rus Nikolai Luganski, amb un programa romàntic.

En aquesta edició, també viatjarà fins a la ciutat empordanesa Raquel Andueza & La Galanía, amb Yo soy la locura 2, música europea del segle XVII, i el grup Gabrieli Consort, amb Paul McCreesh de director, que abordaran un programa «a cappella» que recorre cinc segles celebrant la verge Maria.

L'últim dels concerts és el de l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno, i amb el jove pianista Lukas Geniusas, amb obres de Mozart i Beethoven.

Ressalta, també, el concert de l'Orquestra de Cadaqués, amb el cor de cambra de l'Auditori de Lleida, que oferiran, en versió concert, l'òpera Follet, d'Enric Granados, l'any del centenari de la mort del compositor.

D'altra banda, en l'apartat familiar, s'inclou L'ocell prodigiós, amb música d'Igor Stravinski, creació i dramatúrgia de Joaquín Casanova i Elisa Ramos i la direcció d'escena de Joaquín Casanova.