La primatòloga Jane Goodall, una dels conservacionistes i ecologistes més destacades del món, pronunciarà el proper 27 de maig al Palau de Congressos de Girona la conferència El que vaig aprendre dels ximpanzés, va anunciar ahir la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG.

El treball de Goodall sobre els ximpanzés salvatges, iniciat fa més de 55 anys a Tanzània, va permetre comprendre els primats superiors com a individus amb ment, personalitat i emocions pròpies, i la seva aportació científica ha modificat fins i tot la nostra manera d'entendre els mateixos humans.

Als 82 anys d'edat, Goodall manté una intensa activitat que la té 300 dies a l'any viatjant pel món. El 1977 va fundar Institut Jane Goodall, institució que manté 17.000 grups actius en 130 països. La seu de l'institut a l'Estat espanyol és a Barcelona. La seva feina consisteix a promoure programes de mobilització i educació ambiental per millorar l'entorn.

Joan Vergés, director de la Càtedra Ferrater Mora, va explicar ahir en roda de premsa que la presència de Goodall s'emmarca en els actes de commemoració dels 25 anys de la mort del filòsof que dóna nom a la càtedra de pensament contemporani de la UdG.

Vergés va celebrar que la visita de la primatòloga a Girona no es limiti a l'activitat acadèmica, sinó que incorpori una campanya de recollida de telèfons mòbils usats per reciclar-los i atenuar així l'extracció del mineral coltan i els efectes ambientals negatius associats a la fabricació massiva de nous aparells.

L'any 1989, a iniciativa de Josep Maria Terricabras, es va crear la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani i dos anys més tard, el 1991, el pensador català va morir. La commemoració del quart de segle del seu decés inclourà una jornada específica que si no hi ha variacions s'escaurà el proper dia 27 d'octubre i a la qual s'ha convidat la vídua del pensador, la nord-americana Priscilla Cohn, insubornable defensora dels drets dels animals.

Vergés va destacar la decidida contribució de Ferrater Mora i Priscilla Cohn al anys 1970 i 1980 a favor de la conscienciació dels drets dels animals.

La jornada inclourà la presentació de la nova pàgina web de la Càtedra Ferrater Mora i també el lliurament de la tercera edició dels premis d'assaig Ferrater Mora, que van quedar convocats precisament ahir, i que enguany tindran el format de còmic i guardonaran tant el millor guió com la millor il·lustració. El tema obligat és la vida i obra de Ferrater Mora, que es va convertir en el primer gran intel·lectual català que va lliurar el seu llegat a la Universitat de Girona, i que avui es pot consultar a la biblioteca del Barri Vell, al costat d'altres importants fons que s'han anat llegant al centre.

Simposi Jaume Balmes

Finalment, Joan Vergés va anunciar el Simposi Internacional Jaume Balmes, que la càtedra de la UdG organitzarà el mes de novembre a Vic per estudiar l'obra d'un dels pensadors «més imporants del segle XIX espanyol» i que «ha estat objecte de mil apropiacions», també per part del règim franquista.