La pel·lícula La mort de Louis XIV va «emocionar» els admiradors del realitzador banyolí Albert Serra i també els escèptics, segons les reaccions recollides a la xarxa després de la projecció d'ahir al Festival de Canes.

La mort de Louis XIV «demostra el seu reconeixement com a gran cineasta», va escriure al seu perfil de Facebook ahir a la tarda el crític de cinema Àngel Quintana, després d'assistir a la projecció, i va afegir que «sembla com si el cineasta subtractiu, minimalista i amic de la improvisació hagués donat pas a un altre cineasta obsessionat pel rigor històric i la fidelitat absoluta a l'època».

Eulàlia Iglesias, també crítica de cinema, va fer públiques les seves reaccions a Twitter: «La mort de Louis XIV té la millor frase final de Canes i l'aparició estelar de Vicenç Altaió citant el Tractat de l'Amor Heroic d'Arnau de Vilanova». Per Eulàlia Iglesias, Albert Serra es manté radical, però aquesta és la «més accessible i ambiciosa» de les produccions de l'autor d'Honor de Cavalleria i El cant dels ocells.

També a Twitter, Xavi Serra ha dit que La mort de Louis XIV és la pel·ícula «més comercial d'Albert Serra» i «són 105 minuts d'un paio morint-se al llit».

L'actor professional Jean-Pierre Léaud encarna el paper del Rei Sol morint-se al llit en el nou llargmetratge de Serra. El rei de França es troba envoltat de metges que no encerten a trobar un remei a la gangrena que pateix arran d'una ferida en una cama en plena caçera.

El monarca absolutista que tot ho ha tingut no pot aconseguir ara el que necessita: un metge que el guareixi. El metge Fagon pronuncia al final del metratge la frase que alguns crítics han considerat genial per la fina ironia que conté: «Déu meu, la propera vegada procurarè fer-ho millor».

Com va explicar el mateix Serra, el film mostra els quinze últims dies del monarca postrat al llit, escenificant la mort per als que l'envolten i lluitant contra ella en els moments de solitud.