La titular del jutjat número 1 d'Osca ha rebutjat el recurs presentat per la Generalitat contra la sentència del mateix jutjat que ordenava l'execució provisional de la sentència que ordenava el trasllat a Sixena de les 97 obres d'art en litigi entre l'Aragó i Catalunya que es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Ara només falta que el jutjat estableixi un dia per al trasllat. L'execució definitiva del trasllat però està encara pendent del recurs presentat per la Generalitat a l'Audiència d'Osca.

També s'està a l'espera de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) ja que la Generalitat va demanar al TC que declarés la nul·litat de les resolucions judicials dictades pel jutjat número 1 d'Osca en aquest conflicte.

La Generalitat entén que la sentència 48/2015 de 8 d'abril del jutjat d'Osca, així com la decisió de procedir a la seva execució provisional, contradiuen allò que ja va decidir el mateix Tribunal Constitucional en la sentència 6/2012, de 18 de gener.

En aquella ocasió, el TC va resoldre el conflicte de competència a favor de la Generalitat, va declarar la inconstitucionalitat i la nul·litat de les ordres del govern d'Aragó i va determinar que l'objecte de les competències controvertides era la protecció del patrimoni històric, matèria sobre la qual tant la Generalitat de Catalunya com el govern d'Aragó ostenten les competències exclusives.

La resolució del TC deixava clar, segons la Generalitat, que el territori és l'element delimitador de competències i, com que els béns es trobaven en adequades condicions de conservació a Catalunya, havia de prevaler la competència de la Generalitat i els béns, «s'han de mantenir a la Comunitat Autònoma on es troben».