Els artistes Isil Sol Vil i Marina Barsy Janer han levitat sobre el bosc i sobre la platja de Sant Martí d'Empúries en un ritu de culte a la natura que ha deixat com a fruit el vídeo 60.5, que es presentarà properament.

Els artistes han concebut i dut a terme l'acció les darreres quatre setmanes en el decurs de la seva residència artística a la Fundació Olivar de Ventalló, presidida per l'escultor Enric Pladevall. El programa de la residència s'ha dut a terme sota el tema "Art-Natura-Paisatge".

Pladevall ha explicat que l'home ha hagut de reduir el seu pes i la dona incrementar-lo per finalment trobar-se a 60,5 quilos i així poder levitar en balança, en un procés que admet múltiples lectures.

Hi ha l'equilibri dels egos, la trobada del masculí i el femení en el mateix pes balancejant equidistants (l'home redueix poder i la dona l'augmenta), tot plegat confrontat a les dinàmiques de gènere establertes.

Hi ha també l'estructura de matèria orgànica (troncs) que sosté els cossos humans i els permet levitar, i la deformació i tensió de la carn, suspesa en fil de pescar, contraposada al caràcter sublim del paisatge natural.

Tots els artistes participants a la residència havien d'elaborar alguna obra relacionada amb la natura i el paisatge. A més de la parella formada per Isil Sol Vil i Marina Barsy, hi han participat tres artistes més: Alejandro Chellet, Nandita Mukand i Mar Serinyà.

Els seus treballs es podran contemplar els mesos de juliol i agost a la Fundació Olivar, on es projectarà sense descans el vídeo 60.5.

Pladevall s'ha mostrat "molt satisfet" dels fruits que ha deixat el programa de la residència, de caràcter internacional, organitzada per Paula Pladevall, perquè la imatge d'aquesta parella penjada levitant en un tronc sobre l'horitzó "estic segur que és prou potent per donar la volta al món".

La residència ha comptat amb l'esponsorització del Banc de Sabadell, la Fundació Perramon de Ventalló i el Private Museum, de Singapur.

La residència artística inclou un programa d'actes culturals que arrencarà aquest dissabte, 11 de juny, amb la presentació del darrer llibre del poeta Lluís Solà, Poesia completa.

El 24 de juny, el protagonista serà el director de cinema Marc Recha, que presentarà la seva darrera obra, Un dia perfecte per volar.

Per al 8 de juliol s'ha anunciat una classe magistral de l'artista alemany Nils-Udo, mentre que el 15 de juliol sonarà la música del trio de jazz d'Ivo Sans.

L'Olivar de Ventalló és un projecte transversal que engloba propostes sota el concepte d'amor per l'art i la natura.

La seu de la fundació es troba en un camp d'oliveres de l'Alt Empordà reconvertit ara en un projecte artístic.