Una nova tecnologia d'ultrasons desenvolupada pel Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat ha aconseguit fabricar micropeces de plàstic que fins ara eren completament impossibles, com els engranatges de precisió dels rellotges o els micromecanismes metàl·lics dels audiòfons. Segons ha explicat el director general Corporatiu i d'Operacions d'Eurecat, Xavier López, el Sonorus 1G és la primera màquina de microinjecció basada en ultrasons que permet modelar peces que fins ara era impossible fabricar.

Aquest projecte d'Eurecat és l'única innovació espanyola que ha aconseguit arribar a ser finalista en la vuitena edició dels premis Earto Innovation Awards 2016, que atorga l'Associació Europea d'Organitzacions d'Investigació i Tecnologia.

Earto ha escollit la tecnologia desenvolupada per Eurecat en la categoria d'Impact Delivered entre diversos projectes europeus pel seu impacte en la innovació en producte i per obrir noves possibilitats en el camp del micromodelat. El Sonorus 1G permet, segons López, "modelar amb màxima precisió micropeces de plàstic, algunes d'elles amb geometries fins ara impossibles de fabricar, millorant, a més, l'eficiència energètica del procés molt significativament i reduint el consum de material". "Aquesta tecnologia permet fabricar amb plàstic peces que abans tan sols es produïen en metall, com els engranatges de rellotges i peces de precisió extrema, com els mecanismes dels audiòfons i altres dispositius mèdics i els empleats en productes d'electrònica", indica López, director general d'Eurecat.

Ultrasion SL està centrada actualment en l'optimització de la tecnologia i en la seva expansió internacional i ocupa deu professionals altament qualificats. L'empresa va tancar el 2015 amb uns ingressos de més de 1.500.000 euros i preveu doblar aquesta xifra el 2016, amb vendes al mercat americà, Alemanya, Regne Unit i Suïssa. A més, explica López, el coneixement tecnològic generat en la creació de la Sonorus 1G s'ha seguit desenvolupant en projectes del centre tecnològic català per al tractament d'aliatges lleugers o per a aplicacions d'impressió 3D.

Els premis Earto Innovation Awards es lliuraran el pròxim dia 12 d'octubre en una cerimònia al museu BELvue de Brussel·les. Entre els finalistes de la categoria Impact Delivered també hi ha projectes del centre Fraunhofer d'Alemanya i del Polymer Competence Center d'Àustria.