L'associació LiberPress ha donat a conèixer els guanyadors dels premis que volen ser un reconeixement a la solidaritat i a la humanitat de personalitats i entitats d'arreu del món. En l'edició d'enguany, destaquen noms com Giuseppina Nicolini, alcaldessa de Lampedusa, pel seu treball amb els refugiats; l'advocada i periodista Caddy Adzuba pel seu coratge en la lluita contra la violència envers les dones i nenes africanes; el cineasta francès Robert Guédiguian que s'ha centrat en col·lectius desfavorits i el també francès Mathias Énard, que és escriptor i autor d'una obra centrada en la unió de les civilitzacions i les cultures. A nivell d'associacions, es reconeix l'ONG olVIDAdos per la seva feina als camps de refugiats de Grècia i Turquia, així com la Fundació Mona per la seva contribució a recuperar primats que han estat maltractats. La cerimònia del lliurament dels premis serà el 6 d'octubre a l'Auditori de Girona.

L'associació LiberPress va néixer el 1999 amb la idea de donar a conèixer i promocionar el que anomenen "cultura de la solidaritat". Inicialment es lliurava només el premi LiberPress en l'àmbit del periodisme i en les diferents edicions s'han reconegut noms tant rellevants com Ryszard Kapusckinsky o Steve McCurry. Amb els anys s'han anat incorporant altres categories com el Liberpress Catalunya, el de Cançó o el Memorial.

En l'edició d'enguany el premi LiberPress és per a Caddy Adzuba, advocada, periodista, locutora i activista en reconeixement al seu "coratge" i "determinació" per lluitar contra la violència envers les dones i nenes a l'Àfrica i denunciar l'explotació sexual i els excessos comesos per militars. Malgrat les amenaces de mort, Adzuba dóna veu a través de les ones radiofòniques de Radio Okapi, una emissora de l'ONU, a les víctimes d'aquesta violència i discriminació alhora que promou el respecte dels drets humans al Congo. L'any 2014, també va rebre el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia.

El LiberPress Catalunya d'enguany reconeix la trajectòria de Giuseppina Nicolini, alcaldessa de Lampedusa, una illa que ha demostrat la seva solidaritat a l'hora d'acollir refugiats i immigrants. Per l'associació, Nicolini està fent un "extraordinari treball" amb la seva capacitat de "mobilització i organització" d'un espai que amb els anys ha esdevingut "un gran exemple d'acolliment" alhora que es treballa i es consciencia sobre aquest problema humanitari.

Enguany també es premien dos autors francesos en els seus respectius camps, Literatura i Cinema. D'una banda, l'escriptor Mathias Énard pel seu compromís amb una escriptura "rebel, profunda i solidària que procura conciliar les idees, les civilitzacions i les cultures, que denuncia les guerres i la violència" així com el seu constant "activisme cultural a favor de l'art per mitjà de l'escriptura, les llengües i la imatge". De l'altra, el cineasta Robert Guédiguian pel seu cinema "compromès i ple de sensibilitat envers les classes més desfavorides", per la denúncia de les injustícies i desigualtats i també per reivindicar la memòria del poble armeni, amb treballs com el film 'Una histoire de fou' (2015).

En la categoria de Cançó, hi ha dos guardonats. El poeta i cantautor cubà Silvio Rodríguez Domínguez, per la seva "impecable trajectòria, solidaritat i immensa humanitat que l'han portat a ser un cantant de la gent marginada i pobres, un poeta de la revolució i de l'amor que ha estat censurat per les dictadures i l'imperialisme". L'altre guardonat és el festival BarnaSants dedicat a la cançó d'autor que es fa a Barcelona en diferents espais. El guardó vol reconèixer la feina feta pel seu impulsor, Pere Camps, que ha donat a conèixer autors de casa i de fora que abans es denominaven "de protesta" i que ara s'anomenen de "resistència" a diferents àmbits i gent del país.

En l'apartat de Camins, el premi és per un pare valencià que té una filla amb síndrome de Rett, una malaltia rara, i que porten anys lluitant per conscienciar i sensibilitzar sobre aquesta realitat. Es tracta de Josele Ferré, pare de la María que ara ja té 16 anys, amb qui ha emprès una "emocionant lluita" recollida en un documental titulat 'Línea de meta' on es veu com aquest pare ha estat anys participant en curses i maratons acompanyat de la seva filla, en un cotxet. En Josele es va adonar que la seva filla somreia i se la veia feliç quan se l'enduia a córrer amb ell. Segons l'associació LiberPress, "ambdós són un exemple de normalització, dignificació i superació per a persones que pateixen una malaltia i poden arribar a ser com la resta".

La Fundació Mona i l'ONG olVIDAdos

Pel que fa a associacions, s'ha guardonat l'ONG olVIDAdos per auxiliar els més necessitats i especialment als que viuen en condicions extremes en camps de refugiats de Grècia i Turquia amb el LiberPress Associacions, mentre que la Fundació Mona, sense ànim de lucre i amb seu a Riudellots de la Selva, rebrà el LiberdPress (dedicat al medi ambient) en reconeixement a la seva feina de rescat i rehabilitació de primats que han estat maltractats, el seu treball per conscienciar sobre la necessitat de respectar els animals i per haver creat una xarxa de joves investigadors i activistes a favor de l'existència digna dels animals.

Finalment, el LiberPress Memorial que reconeix la trajectòria d'alguna personalitat que ja ha mort, serà pel poeta i cantant francès Claude Nougaro (1929-2004), que al llarg de la seva vida també va se escriptor i autor de textos que solien ser "provocatius i a vegades procaços".

La cerimònia serà el 6 d'octubre

El lliurament dels guardons, que comptarà amb la presència de tots els premiats, serà el 6 d'octubre a l'Auditori de Girona. El president de l'Associació, Carles McCragh, ha explicat que serà un acte "profund, amè i emocionant" on un any més reunirà a persones i associacions d'una "gran qualitat" que són un "exemple per a tota la humanitat". Enguany es recordarà també la figura de l'escriptor i editor Manel Costa-Pau, que ha mort aquest any.

Durant la presentació, s'ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, que ha reconegut la feina de LiberPress en els 18 anys de vida. Segons Vila, l'associació continua defensant a la gent "més necessitada" amb un marcat caràcter social i reivindicatiu i amb uns premis que porten personalitats d'arreu del món fins a l'àmbit gironí. És per això que Vila ha manifestat el seu compromís de "seguir confiant cegament amb aquests premis", donant suport econòmic i logístic.