L'escriptor Víctor Garcia Tur (Barcelona, 1981) va presentar ahir a la Llibreria 22 de Girona la seva novel·la breu Els romanents (Empúries), distingida amb el Premi Just M. Casero, en un acte amb l'escriptor Vicenç Pagès.

L'obra aborda el «xoc generacional» entre uns pares «moderns» i «expunks» i el seu fill adolescent, seguidor d'una tribu urbana que «no poden entendre».

Tres veus s'alternen en la narració. D'una banda, la d'una mare que busca comprendre, els fragments d'un dietari de l'adolescent i les «improbables» seccions d'un assaig titulat Brevíssima relació de les heretgies.

Del contrapunt de veus en surt la trama, que posa en relació les rebel·lions juvenils «com una heretgia medieval d'alguns dels grans moments del sisme cristià», precisa Garcia Tur.

La singularitat del llibre és que posa en relació el trencament adolescent -el personatge entra en una tribu urbana inventada- i aquells episodis de l'Edat Mitjana més extravagants.

La novel·la «juga» amb la metàfora que les rebel·lions juvenils i el desafiament adolescent tenen «molt a veure» amb la història «en moments en grans crisis». Per això, intercala en la trama textos acadèmics sobre heretgies medievals.

Víctor Garcia Tur va mostrar la seva satisfacció per rebre un premi «amb un jurat més prestigiós». «Sento que el llibre s'imbueix del nivell i prestigi del premi».

Josep Lluch, editor d'Empúries, creu que l'obra té un «punt d'experimentació formal» al servei del conflicte humà que s'hi explica, ha declarat.