El sistema universitari català lidera l'atracció de personal docent i investigador (PDI) universitari estranger a Espanya quant a percentatge, amb un 4,7% del total del seu professorat, dos punts per sobre de la mitjana de l'Estat, situada en el 2,4%.

Així ho recull l'informe Les universitats espanyoles. Una perspectiva autonòmica 2017, de la Fundació CYD, amb dades del curs 2015-2016, en el qual s'assenyala que Catalunya, al costat de Navarra (4,6%) i Castella i Lleó (3,5%) són les úniques que se situen per sobre del 3%. Per darrere se situen Madrid (2,6%), Balears (2,2%), Euskadi (1,6%) i Múrcia (1,5%), en un rànquing que tanquen Canàries, Extremadura i Galícia, amb un 1%, i, en última posició, La Rioja, amb un 0,5% del total del seu professorat.

Per universitats catalanes, la que té un major percentatge de PDI estranger és la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb un 15,4%; seguida de la universitat privada Abat Oliba CEU (UAO), amb un 12%, la de Vic-Central de Catalunya (Uvic-UCC), amb un 7,6%, i la Ramon Llull (URL), amb un 6,6%.

Respecte a l'alumnat, Catalunya se situa, amb un 6% dels seus 173.903 estudiants, en la segona posició del rànquing, superada tan sols en percentatge de Madrid i Navarra, empatades amb un 6% del seu alumnat de procedència estrangera.