Carme Renedo es defineix com una persona «inquieta», interessada en la literatura, la llengua i la política. Sosté que l'activisme dels catalans a la Viquipèdia «reflecteix bé el que podem aportar com a país al món». Els primers dies al despatx de Cultura al carrer Ciutadans rep moltes visites congelades pel 155.

La cultura catalana va bé?

Com diu la consellera Laura Borràs, la cultura és un espai de resistència i és també un espai de rebel·lió. I a Catalunya tenim una cultura sanejada, amb creadors, amb talent i amb les ajudes que poden arribar de l'administració i que poden posar l'accent en determinades coses.

La directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona té poder o tot es concentra en la consellera Laura Borràs?

Evidentment, els consellers manen molt, però els Serveis Territorials són un braç per portar la veu del Govern cap al territori, així com per, al contrari, fer sentir les necessitats del territori als governants. Manar de debò, l'únic delegat territorial que ho va fer és Joan Saqués.

Durant l'autonomisme s'han construït molts equipaments a Girona com ara l'Auditori, la nova biblioteca Carles Rahola, la Universitat, els arxius, els museus... En falta algun?

Sí, i tant! En el camp que m'és més proper, falta desenvolupar una part del Pla de Biblioteques. Falta una biblioteca a Vilafant, falten biblioteques de barri a Lloret, a Olot, a Salt... A totes les poblacions de més de 30.000 habitants, la biblioteca és concebuda com un servei bàsic, com un cap cultural. Els museus no tenen aquest vessant territorial, però hi ha millores a fer i ara tocarà la reforma del Museu d'Art de Girona. I també hi ha tot un ventall de restauracions d'edificis i monuments, per no parlar de les excavacions arqueològiques. Tenim un territori riquíssim.

Vostè personalment se significarà per impulsar algun projecte estrella?

Ara estem analitzant els projectes de restauració que s'han presentat a subvenció. Tenim en el pla triennal 28 demandes d'ajuntaments gironins. Haurem de treballar en això i en alguna empenta puntual que pugui donar el Govern. M'encantaria poder dir que donaré una empenta a Montsoriu, castell que he visitat fa poc. És esplèndid, ha de ser referent europeu. Ullastret està també a punt de caramel. Sembla que hi haurà finançament de l'Estat per adequar el fossat descobert recentment i la muralla. Hem aconseguit a l'àmbit internacional situar Ullastret, però encara és poc conegut a casa. Hem de fer difusió. Aquest estiu he estat a Irlanda mirant jaciments de la mateixa època. No ens adonem del que tenim aquí. Però tot això dependrà dels pressupostos de l'any vinent.

El que sí que està en marxa és el futur museu d'art contemporani de la Casa Pastors, a la plaça de la Catedral. Sabem ja quines institucions seran les titulars del nou equipament?

S'ha treballat a nivell tècnic. Hi ha unes propostes fetes per part de l'Ajuntament. Però cal estudiar bé el model de governança. No és un tema que pugui liderar només la Generalitat i l'Ajuntament. Aquí també intervé el Bisbat i la Diputació, que tenen fons al Museu d'Art de Girona. Espero que al llarg del 2019 arribem als consensos necessaris.

L'arquitecte Jordi Bosch no hauria d'haver presentat ja el projecte executiu?

No ha passat per la comissió de Cultura. És un edifici que toca muralla i haurà de passar per la comissió del patrimoni.

Tampoc sabem el pressupost del futur museu?

El que s'intenta fer ara és un pla de museus de Girona. Veure febleses i fortaleses.

Hi ha calendari per al trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch de Girona a la Casa de Cultura?

Jo diria que sí, que està pressupostat per a l'any vinent.