El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, han acordat en la seva primera reunió oficial «desbloquejar» diverses inversions en infraestructures culturals, entre elles l'Arxiu Històric de Girona.

Guirao i Borràs, que ja s'havien trobat a Barcelona dues vegades prèvies, van dir dimecres a la nit en roda de premsa conjunta després de la seva reunió de gairebé dues hores i mitja que hi ha hagut acord i s'han desbloquejat tots els temes pendents i «greuges», en paraules de la consellera.

El ministre va explicar que han tractat sobre inversions en infraestructures culturals com les del Museu Arqueològic de Tarragona -4 milions d'euros-, la Necròpolis de Tarragona -1 milió d'euros-, i l'Arxiu Històric de Girona -12 milions-.

Sobre l'Arxiu de Girona, va explicar que s'ha de «desembussar el tema» -de parcel·les- amb l'alcaldessa de la ciutat. Aquest equipament, que actualment té la seu a la plaça de Sant Josep del barri antic de Girona, té planificat des de fa anys un nou edifici a l'aparcament sense asfaltar que hi ha al principi de la Rambla Xavier Cugat, entre el Konig i l'Ocine.

Respecte a l'Arxiu Històric de Barcelona, «que tampoc n'hi ha», han quedat «a seure» per veure com seria i en quin lloc: «Aquí comencem de zero».

S'ha desbloquejat també la Biblioteca Pública de Barcelona, «única capital de província que no té biblioteca pública d'Estat», i es refarà el projecte, «que ve de fa molts anys i ha quedat desfasat», per a la qual cosa s'han donat de termini fins al desembre.