06 de març de 2019
06.03.2019
Diari de Girona

La República de les Illes Marshall agraeix a Girona la seva col·laboració arxivística

Una resolució parlamentària agraeix la digitalització del fons del Tribunal de Reclamacions Nuclears

06.03.2019 | 12:23
Prova nuclear l'estiu de 1946.

La col·laboració que la ciutat de Girona va prestar al Parlament de la República de les Illes Marshall en les tasques de digitalització del fons sonor i audiovisual del Tribunal de Reclamacions Nuclears ha obtingut retorn. El Parlament -o Nitjela- de la República de les Illes Marshall ha emès una resolució "per expressar la profunda gratitud i apreciació del poble de la República de les Illes Marshall al poble, l'alcalde, l'Ajuntament i l'Arxiu Municipal de Girona, per proveir assistència experta en la digitalització dels documents d'àudio i vídeo dels processos de Tribunal de Reclamacions Nuclears".

La relació entre la República de les Illes Marshall i la ciutat de Girona va començar l'any 2012, quan es va signar el conveni pel qual l'Arxiu Municipal de Girona es comprometia a digitalitzar els documents sonors i audiovisuals que havia generat el Tribunal de Reclamacions Nuclears durant els diferents processos que van tenir lloc a finals del s. XX i principis del XXI. Aquests processos pretenien determinar quines compensacions hauria de rebre el poble de les Illes Marshall per les proves nuclears que l'exèrcit nord-americà va efectuar en els diversos atols d'aquest estat del pacífic.

En total es van realitzar a la zona, entre 1946 i 1958, 67 proves nuclears que van tenir un efecte devastador en el medi natural i en la salut de les persones. Cal pensar que algunes de les bombes tenien una potència fins a 1.000 vegades superior a la llençada sobre Hiroshima a finals de la Segona Guerra Mundial.

La documentació sonora i audiovisual digitalitzada correspon als enregistraments de les declaracions dels advocats i dels testimonis i esdevé, per tant, una important prova testimonial dels fets. Els originals es troben enregistrats en cintes de casset i de vídeo, uns dispositius que, a més de ser obsolets, pateixen un ràpid procés de degradació que s'accentua en condicions de temperatures altes i humitat com les que tenen en aquesta àrea oceànica propera a la línia de l'Equador. La documentació corria el risc de perdre's si no es digitalitzava urgentment.

Aquest procés es va fer al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona entre el 2013 i el 2016 i, un cop acabat, els documents originals van ser retornats a les Illes Marshall juntament amb una còpia digital. Per la seva banda, el CRDI conserva una altra còpia digital i ofereix accés als continguts a través de la seva pàgina web.

En relació amb els fets, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que "és un orgull per a la ciutat haver contribuït de manera solidària a la preservació de la memòria i la cultura d'un poble pacífic, com és el de les Illes Marshall, castigat injustament durant la Guerra Freda".

Es pot consultar més informació al recurs web: https://www.girona.cat/sgdap/cat/recurs_marshall.php

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit