El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) es descentralitzarà i farà girar La Rambla dels Floristes, de Josep Maria de Sagarra, i Solitud, de Víctor Català, per 27 municipis, entre ells Girona, Figueres, Salt i Olot. En total, la gira arribarà a 26 poblacions catalanes i una de Mallorca amb 31 representacions durant el primer semestre del 2020.

La conselleria de Cultura de la Generalitat finançarà els costos de la gira, amb una aportació extraordinària de 540.532 euros que provenen dels 27 milions d'euros que s'han aconseguit aquest any per a Cultura a partir del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat.

«El Departament de Cultura creu fermament que el teatre és un instrument de cohesió social i el TNC és l'òmfal -el melic- del teatre català», segons la consellera Mariàngela Vilallonga.

Les obres que es presentaran a les diferents poblacions durant aquesta temporada són La Rambla dels Floristes, de Josep Maria de Sagarra, que s'estrenarà a la Sala Gran del TNC el 10 d'octubre, i Solitud, una adaptació dramàtica de la novel·la de Víctor Català.

La peça de Josep Maria de Sagarra és una versió contemporània de gran format dirigida per Jordi Prat i Coll amb música, cançons i una posada en escena «dinàmica» i «atractiva» pensada per al gran públic. Es podrà veure al Teatre El Jardí de Figueres el 7 de febrer; l'endemà al Municipal de Girona i el 14 del mateix mes al Teatre Principal d'Olot.

El director artístic del TNC, Xavier Albertí, va assenyalar ahir que aquesta obra «reflexiona sobre les ideologies a través de les necessitats de la gent del carrer».

La de Víctor Català, pseudònim de l'escriptora empordanesa Caterina Albert i Paradís, és una adaptació teatral de la novel·la per Albert Arribas, amb direcció d'Alícia Gorina, i ha estat triada amb la voluntat de rescatar de l'oblit veus femenines de la literatura catalana i mostrar «un dels personatges femenins més apassionats», la protagonista Mila.

«La societat de llavors no estava preparada per a l'incest, no estava preparada per a Solitud, no estava preparada per a les metàfores de Víctor Català», va argumentat Albertí sobre l'autora, i va afegir que el TNC busca «reivindicar totes les dones que van escriure teatre llavors i van passar desapercebudes».

Solitud arribarà a La Cate de Figueres el 2 de maig i al Teatre de Salt el 15 d'aquell mateix mes.

La voluntat del Departament de Cultura i de la direcció del TNC és mantenir les gires cada temporada. Per fer-ho, el TNC proposarà que girin dos muntatges, «tant del patrimoni clàssic com del contemporani», un de gran format i un altre de mitjà format perquè puguin adaptar-se a tots els espais, segons Albertí.

Per la seva banda, Àngels Ponsa, directora de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, va anunciar ahir la possibilitat de col·laboracions amb 120 biblioteques de Catalunya i amb els clubs de lectura Llegir el Teatre, per aconseguir «un millor coneixement del patrimoni teatral català i consumir més llibres».

Sobre aquesta iniciativa, Xavier Albertí va destacar que «creiem que Catalunya ha llegit de forma superficial el seu patrimoni teatral i necessita un reforç de lectura col·lectiva del teatre patrimonial. Volem que els nostres referents culturals es llegeixin des de la profunditat ideològica».