L'institut Vallvera de Salt i els gironins Jaume Vicens Vives, Santiago Sobrequés i l'escola La Salle seran els quatre primers centres a participar en el I Torneig de Dramatúrgia per a instituts, que tindrà la mateixa dinàmica que el que s'organitza en el festival Temporada Alta. Aquesta és una de les novetats de la tercera edició del programa d'A Tempo, Arts i Formació, que impulsa la Fundació La Ciutat Invisible, en el marc de Temporada Alta, amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell. El projecte d'enguany suposarà una inversió d'uns 350.00 d'euros, cap dels quals provinents d'administracions públiques.

El I Torneig de Dramatúrgia per a instituts funcionarà a partir dels textos escrits per estudiants de batxillerat dels quatre centres, amb la participació de l'escriptor Albert Forns, que impartirà tallers d'escriptura, i amb l'ajuda de les dramaturgues Cristina Clemente i Estel Solé. Les quatre obres finalistes, d'uns quinze minuts de durada, s'interpretaran a la sala La Planeta, el dia 9 de desembre al matí, el mateix que el de la final d'adults, que és a la nit.

Una altra de les novetats d'A Tempo és la incorporació de la Fundació Catalunya la Pedrera amb el projecte Escoles Tàndem, amb el qual es volen «generar estratègies innovadores per transformar l'organització dels centres i singularitzar-los». Les escoles i instituts participants seran Font de la Pólvora, Vila-roja i Sagrada Família de Girona, i l'institut de Salt Salvador Sunyer i Aimeric.

En el curs 2018-2019, 6.472 estudiants, 2.627 més que el 2017, i 657 docents, 475 més que la temporada anterior, van participar en les activitats organitzades, que també van incloure la creació d'una instal·lació, Correu Brossa, en record del poeta Joan Brossa, que es podrà veure a la sala La Planeta.

D'altra banda, l'apartat Artistes a l'aula, que en anteriors edicions ha comptat amb la participació de professionals com Lluís Homar, Clara Peya, Pere Arquillué o Clàudia Cedó, s'ampliarà a Sils i Anglès, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Selva.

Respecte a Temporada Alta a l'Aula, en aquesta ocasió els alumnes de primer i segon d'ESO podran veure l'obra Selecció Natural, de Laia Alsina Ferrer, sobre assetjament escolar; mentre que Rosa Gàmiz, oferirà Cyrano per als alumnes de primers cursos de primària.

Altres obres que entraran a les aules són Albert-Berta, de Marc Rosich, a partir del text Limbo de la companyia Les Imputxibles, o el Pes de plom, d'Aleix Fauró i Isis Martín, pensat per a alumnes de tercer i quart d'ESO, batxillerat i cicles.

D'altra banda, aquest any també hi ha una iniciativa en col·laboració amb ConArte Internacional en què es potencia que els mateixos alumnes dirigeixin un espectacle.

El director de Temporada, Salvador Sunyer, lamentava ahir que les institucions «vagin sempre molt al darrere del que passa al món» i va demanar que col·laborin amb projectes com d'A Tempo, en els que «cultura i formació van junts».

Sunyer també va explicar que «hi ha el triple d'inscripcions que l'any passat» d'instituts i escoles que volen estar en alguns dels eixos del programa educatiu del festival, en el que l'any passat van participar 34 centres educatius de Girona i Salt, i 87 professionals de la cultura.