El Museu d'Història de Girona amplia la col·lecció d'art de l'artista, activista i intel·lectual gironí Damià Escuder (1934-2011) gràcies a una donació de la seva vídua, Maria Capellas. Amb la cessió, que van signar ahir Capellas i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'incrementa el material de què ja disposava el museu arran d'una primera donació feta per Rosa Ribas l'any 2016.

El fons cedit ara comprèn 111 obres de l'artista, entre pintures i dibuixos de diferents tècniques, que ajudaran a «contribuir a la divulgació i coneixement de l'obra i figura de l'artista i el seu paper en l'evolució de l'art, la cultura i el pensament de la Girona contemporània», segons el consistori.

Coincidint amb les Fires de Sant Narcís de l'any passat, el Museu d'Història de Girona va dedicar al polifacètic artista l'exposició Damià Escuder. Totes les vides, comissariada per M. Lluïsa Faxedas Brujats. La major part de les obres procedien del fons de l'artista que conservava Maria Capellas i que ara ha cedit a la ciutat. La mostra va anar acompanyada de diverses activitats culturals, com conferències, presentacions, debats i concerts, i va rebre prop de 2.800 visitants.

A inicis d'any, el museu va editar-ne el catàleg, que recull articles centrats en l'estudi i divulgació de la vida i la trajectòria d'Escuder, i que publica imatges inèdites d'alguns dels seus treballs pictòrics i artístics. El catàleg, editat per Faxedas, és el primer volum d'una nova col·lecció encetada per l'equipament, amb el títol genèric de Llibres del Museu.

Des de l'Ajuntament, subratllen que aquesta cessió «simbolitza el retorn del llegat de l'artista a la seva ciutat, i d'alguna manera continua l'acció encetada amb l'exposició i el catàleg, de dignificació de la seva obra i revalorització de la seva figura i trajectòria».

Així, Damià Escuder passa a formar part de la «construcció de la història recent de Girona» com a un dels personatges «més interessants de la ciutat en el segle XX».