L'Espai Ter de Torroella de Montgrí va homenatjar divendres Teresa Rebull, coneguda com «l'àvia de la Nova Cançó», en el marc del centenari del seu naixement. Ho va fer amb un espectacle inèdit que porta per nom Cançó i memòria i que va sorprendre els 250 espectadors amb una proposta de Jazz, allunyada de l'estil de Rebull. L'homenatge a l'activista i cantautora nascuda a Gràcia es va enregistrar i es publicarà en un disc la primavera del 2020.

L'espectacle va presentar un seguit de cançons, algunes de les quals recitades per Susanna Barranco, que a més és la realitzadora del documental Ànima desterrada dedicat a Teresa Rebull. L'acte també serveix com a presentació del programa «Música i Exili» promogut pel Departament de Cultura.

El concert va repassar diferents cançons de Rebull amb l'objectiu de rellançar la figura de l'activista com un dels referents de Catalunya. A la recitació de Barranco s'hi van afegir les veus de Laura Simó, Raquel Lua i Anna Roig, que ja havia fet un tastet dijous durant la xerrada posterior a la projecció del documental, cantant dues peces de Rebull. Tot plegat amb uns arranjaments de Jazz en unes cançons creades amb registres molt diferents, però que en definitiva han sorprès el públic de l'Espai Ter.

Entre les peces que es van poder escoltar destacaven diverses cançons inèdites que Rebull va escriure i que mai es van acabar publicant. L'homenatge, que és una coproducció amb el Festival Barnasants i l'Associació ADEPCAT, pretén també donar visibilitat a les dones que van lluitar en favor de les llibertats col·lectives, en el cas de Rebull a França.

Acompanyades de set músics, les lletres de Rebull van ressonar durant una hora i mitja en un auditori que va acabar dret ovacionant l'espectacle, emmarcat en el programa «Música i Exili» del Departament de Cultura i que inclou homenatges a tres figures més de la música i cultura catalanes, Josep Carner, Robert Gerhard i Pau Casals.

Un dels assistents a l'acte va ser el fill de l'homenatjada, Germinal Rebull, que hi va anar acompanyat d'altres familiars. Rebull va explicar que amb el concert va «redescobrir la música» de la seva mare i es va mostrar «orgullós del llegat» que ha deixat. En aquest sentit, va lamentar que moltes de les lletres de les cançons i els textos de la seva mare «tenen sentit ara» que es viu una situació «similar».Germinal Rebull també va destacar que «a casa s'escoltava molt de Jazz».

El fill de la cantautora catalana va explicar que aquesta era una «fanàtica» d'aquest gènere malgrat que no el sabia interpretar. Germinal també espera que aquest programa serveixi per donar a conèixer l'obra de Teresa Rebull.