Enric Auquer va obtenir ahir a la nit el Goya a millor actor revelació pel seu paper de jove narco gallec en Quien a hierro mata de Paco Plaza. L'actor de Rupià es va imposar a Nacho Sánchez, nominat per Diecisiete, a Vicente Vergara, per La trinchera infinita i Santi Prego per Mientras dure la guerra.

Tot i que fa una dècada que actua en sèries, curts i petits papers en cinema aquest està essent el seu gran any. Va triomfar també en els Feroz i els Gaudí, tant per aquest paper com pel seu treball en la sèrie Vida perfecta de Leticia Dolera.

Poc minuts abans, Pedro Almodóvar va rebre el Premi Goya 2020 al Millor Guió Original pel seu treball en Dolor y Gloria. Aquesta és la segona vegada que Almodóvar obté aquest guardó, després de ser guardonat en 1989 per Mujeres al borde de un ataque de nervios.

A més, aquesta era la setena ocasió en què competia per aquest premi, al qual també va aspirar amb les pel·lícules Átame el 1991, Todo sobre mi madre el 2000, Hable con ella el 2003, Volver el 2007 i Los abrazos rotos el 2010.

La primera premiada en la gala, que van presentar Andreu Buenafuente i Silvia Abril, va ser Benedicta Sánchez, que va ser guardonada amb el Goya a Millor actriu revelació, un premi que va dedicar a Galícia durant el seu discurs, en què va afirmar que està «enamorada d'Espanya».

L'actriu debutant amb el seu treball a O que arde va pujar acompanyada a recollir el premi, que va acariciar i besar. «La vida et dona sorpreses i aquesta és una molt gran per la meva llarga existència», va assenyalar l'actriu de 84 anys.

Millor guió adaptat

Benito Zambrano i Daniel i Pablo Remón van rebre el Goya al Millor Guió Adaptat pel seu treball a Intemperie. L'actor català Eduard Fernández va rebre l'estatueta al Millor Repartiment pel seu paper a la cinta Mientras dure la guerra, tot i que no hi va poder assistir i va recollir el premi, en el seu nom, el director Alejandro Amenábar.

Carla Pérez de Albéniz va rebre el Premi a la Millor Direcció de Producció pel seu treball en la pel·lícula Mientras dure la guerra i Benito Zambrano el va recollir per al Millor guió adaptat juntament Daniel Remón i Pablo Remón per la pel·lícula Intemperie. Zambrano va afirmar en arreplegar el premi que «visca el cinema espanyol o d'aquest país de països. Tant me fa i viva Andalusia», va sentenciar.