El 40è Festival de Torroella de Montgrí arrencarà finalment el 2 d'agost amb un concert en homenatge a les víctimes de la covid-19 de l'Orquestra Simfònica del Vallès a l'esplanada exterior de l'Espai Ter. Fins al dia 20 se celebraran els cinc concerts corresponents a l'edició, amb un terç de l'aforament i "condicions de seguretat sanitària". Els altres actes previstos per l'estiu són l'estrena d'un documental de Pau Subirós sobre la història del festival (aquest dijous al Canal 33 i La 2), els nou concerts de la 7a edició del Fringe (el festival dins del festival dedicat a joves emergents) i, del 7 al 21 d'agost, el cicle Nit de Jazz a l'Estartit, que s'integra al certamen en absència del Jazz Festival l'Estartit, enguany cancel·lat.

El festival s'allargarà enguany excepcionalment, amb actes que prosseguiran a la tardor, perquè l'organització no volia renunciar a cap dels esdeveniments preparats per commemorar el 40è aniversari del festival. Primer, arribarà un cicle de conferències sobre Beethoven a càrrec del divulgador musical Joan Vives, i al desembre, la inauguració de "la primera de les diferents etapes de què constarà" l'exposició que repassarà els 40 anys d'història del Festival de Torroella, des del primer concert, el 23 de juliol de 1981, fins a l'actualitat.

Quant als concerts de l'estiu, el quintet d'espectacles que hi havia previstos se celebraran tots a l'Espai Ter (l'inaugural, a l'esplanada exterior). El concert de l'OSV inaugurarà la 40a edició festival i vol retre homenatge a les víctimes de la COVID-19. Un concert solidari i benèfic al qual seran convidats sanitaris, agents cívics, bombers i entitats socials de Torroella, amb un programa monogràfic dedicat a Beethoven, del qual aquest any es commemora el 250è aniversari del seu naixement.

Tots aquests concerts s'emetran en directe, en streaming, per la web del Festival de Torroella i estaran protagonitzats per artistes de proximitat, músics que ja estaven programats per actuar al Festival aquest estiu, abans que es declarés la pandèmia de la COVID-19: Orquestra Simfònica del Vallès; Jordi Savall; Gli Incogniti; Locum Congregatio, septet liderat pel violinista català Josep Colomé; i el pianista Josep Colom.

El documental del festival

Aquest 23 de juliol, coincidint amb el dia de l’any 1981 en què es va celebrar a l'església de Sant Genís el primer concert del primer Festival de Torroella de Montgrí, s'estrenarà al Canal 33 i a La 2 el documental 'Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival', produït pel Festival de Torroella de Montgrí i dirigit per realitzador Pau Subirós. El diumenge 26 de juliol també l'emetrà TV3 al migdia. El documental s'ha rodat durant els mesos de confinament i recorre la història del Festival de la mà dels seus protagonistes al llarg d'aquestes quatre dècades.

7è Fringe Festival de Torroella de Montgrí

D'altra banda, el 7è Fringe Festival de Torroella de Montgrí se celebrarà entre el 30 de juliol i l'1 d'agost a diversos espais del Museu de la Mediterrània. En total se celebraran nou concerts amb una selecció de músics emergents catalans de música clàssica, flamenc, cançó d'autor i fusió prèviament seleccionats per Joventuts Musicals de Catalunya. Les restriccions dels viatges i el tancament generalitzat, des de meitat del mes de març, de les Escoles Superiors de Música i Conservatoris d'arreu d’Europa ha impedit que el Fringe es nodrís en aquesta edició de músics provinents dels millors centres d'ensenyament musical superior europeus. Tots els concerts del 7è Fringe Festival de Torroella de Montgrí tindran una capacitat d'un terç de l'aforament i seran gratuïts, però prèviament s'hauran de reservar les entrades.

Nits de jazz a l'Estartit

El Jazz Festival l'Estartit, que com el Festival de Torrella i el Fringe Festival de Torroella organitza les Joventuts Musicals de Torroella, no se celebrarà aquest 2020. Però el jazz seguirà sonant aquest estiu a l'Estartit amb Les Nits de Jazz, un cicle de tres concerts entre el 7 i el 21 d'agost amb joves promeses del jazz de Catalunya. Se celebraran a la plaça de la Llevantina, al costat del port esportiu de l'Estartit, un espai que ja va acollir les quatre primeres edicions del Jazz Festival l'Estartit.

Els protagonistes de les tres vetllades són la vibrant i festiva banda de jazz Dop Collective, que obrirà el cicle el 7 d'agost; seguirà el 14 d'agost el jove trompetista empordanès Joan Mar Sauqué, que es presenta en format de quintet; i clourà el cicle el 21 d'agost la cantant i contrabaixista Gemma Abrié amb el seu quartet. Com al Fringe, tots els concerts de les Nits de Jazz tindran una capacitat d'un terç de l'aforament i seran gratuïts, però prèviament s'hauran de reservar les entrades.