Una start-up catalana permet apropar el món de l'art a les llars aplicant les noves tecnologies. Es tracta de WindowSight, una plataforma que permet visualitzar a través del telèfon mòbil l'obra de més de 200 artistes d'arreu del món, així com enviar-la a un televisor intel·ligent per compartir la visualització en línia. El catàleg disposa ja de més de 5.000 peces i aspira a ser una eina similar al que Spotify ofereix al sector de la música, o Netflix a l'audiovisual, amb un sistema de repartiment dels guanys entre els artistes. L'aplicació, que ha desenvolupat una família catalana, està disponible per a dispositius Android i Apple, i ha reunit més de 3.500 usuaris en els primers mesos en fase en proves.

El projecte s'ha treballat en els darrers quatre anys i ha desembocat en la creació d'aquesta plataforma de visualització d'art en streaming. «Els usuaris poden gaudir de continguts d'artistes d'arreu del món, i a la vegada els artistes tenen una nova manera de difondre el seu contingut de manera digital», destaca Pol Rosset, cofundador de WindowSight.

L'eina té un funcionament similar al d'altres plataformes de continguts, amb una aplicació mòbil des d'on es poden veure les obres d'art, ja sigui de manera individual o en llista. La versió Premium de l'aplicació, però, permet fer l'enviament a través d'un codi QR a un televisor o qualsevol altre tipus de pantalla, «com si fos un quadre», detalla Rosset, o una galeria d'art, si s'opta per visualitzar diferents continguts.

L'aplicació, a més, neix en un moment de pandèmia on l'accés a sales d'exposicions i museus ha quedat molt limitada. «Ens va enxampar desprevinguts, la idea ve d'uns deu anys enrere, la van reprendre fa quatre i en fa dos que ens hi vam posar a treballar amb un equip, però ara serà una sort donar una eina més als artistes en un moment de dificultats per poder continuar gaudint de l'art des de casa», afegeix Rosset. És en aquest sentit que destaca la funció de la versió de pagament de l'aplicació, donat que el 50% del que es paga va directament a l'artista.