Mentre una part de la població invertia el confinament a posar a prova la seva destresa pastissera i l’altra convertia el menjador de casa en un gimnàs virtual vint-i-quatre hores, l’actriu gironina de teatre musical Mariona Ginès va tenir una idea: crear un nou personatge d’imatgeria popular.

I és que, com el llegat d’El Tarlà o les mosques de Sant Narcís, Ginès volia immortalitzar la pandèmia que estàvem vivint. D’aquí va néixer La Pàmpols, un nan -un personatge d’imatgeria similar a un capgròs, antigament present en la imatgeria gironina- que, segons la seva impulsora, «representa la voluntant de superar la pandèmia i les ganes de recuperar els somriures i la música als carrers». A més, vol homenatjar la gent gran, «el col·lectiu que més por i soledat ha patit» i incorporar a la imatgeria popular gironina un element que «ens recordi el que hem viscut» des de la perspectiva d’un personatge amb l’experiència i la saviesa de les persones grans. Amb tot, s’ha volgut que el record d’aquesta pandèmia sigui «des d’un punt de vista positiu, de la Girona que tornarà a renéixer». L’artífex de la iniciativa, però, tampoc ha volgut oblidar els ciutadans gironins, ja que al llarg d’aquest darrer any i mig «s’han adaptat a la nova situació sense perdre l’alegria», explica.

Obra de l’artista Nuxu Perpinyà, La Pàmpols ha estat batejada així «fent referència a la idea de les orelles forçades endavant a causa de la mascareta», especifica Ginès. De fet, compta amb més detalls que evoquen a l’actual context sanitari: «Un bigoti incipient i marques per la falta de sol, des del nas fins a la barbeta». Tot i que encara no s’ha presentat públicament a la ciutadania, la seva impulsora té previst fer-ho per Sant Narcís. I és que ja ha avançat que compta amb la complicitat de la Fal·lera Gironina per a la cercavila de presentació. «La idea és col·locar La Pàmpols en un balcó de la ciutat i que els nens i nenes l’animin a baixar». De fet, el personatge ja té una cançó pròpia, creada pel músic Carles Cors, que s’acompanya amb una coreografia ideada pel ballarí de dansa contemporània i tradicional Toni Gómez.

Un aire de llegenda

Com la pesta negra en el seu moment, a Ginès li va semblar que la pandèmia havia agafat un aire de llegenda. Conscient que la història, la mitologia i les llegendes han estat imprescindibles per a configurar la identitat de la ciutat, Mariona Ginès ha volgut que aquesta iniciativa, que vol ser també un element de participació ciutadana, es complementi amb material en suport paper. Així, avança que estan treballant en la realització d’un còmic que narri la llegenda de La Pàmpols, a càrrec de l’escriptor i crític de cinema gironí Pep Prieto, col·laborador del Diari de Girona, que hi posarà la història, i l’artista Nuxu Perpinyà, que hi aportarà les il·lustracions.

A més, l’objectiu és que el personatge també arribi a les escoles. «Volem que La Pàmpols serveixi com a excusa per a educar en la cultura popular, així com també en els valors que incorporem en la història d’un personatge volgudament femení que va créixer en una societat patriarcal, sempre d’una manera amena i entretinguda», subratlla Ginès. Amb tot, el recurs educatiu estarà liderat per l’actor i pedagog Joan Rigat. A més, el projecte també es vol acostar a les residències i als centres de gent gran, perquè aquest col·lectiu també es pugui fer seu el nou personatge, i participar així en la vida cultural de la ciutat. De moment, el nou fitxatge de la imatgeria popular gironina està buscant suport institucional, tot i que també s’està obrint camí a nivell de col·laboracions privades, amb especial interès per part del comerç gironí.